Τα προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη έκθεση των παιδιών στις οθόνες

Συχνά οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σαν επιβράβευση μπροστά από μία οθόνη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται κακές συνήθειες στα παιδιά και να εθίζονται στις οθόνες.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά τους τόσο μπροστά στην τηλεόραση όσο και μπροστά σε ένα λάπτοπ ή ένα κινητό. Χρειάζεται να βάζουν όρια, ώστε να περιορίσουν τον χρόνο. Πρέπει να συζητάνε με το παιδί τους και να του εξηγούν με λογικά επιχειρήματα τους λόγους που βάζουν τα όρια.

Σχετικά με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, 2 -3 ετών, οι γονείς θα πρέπει να τα απομακρύνουν από κάθε ηλεκτρική συσκευή που έχει οθόνη. Για μεγαλύτερες ηλικίες το όριο, που είναι καλό να θέτουν οι γονείς, είναι οι δύο ώρες. Σαν επιχειρήματα τα παιδιά χρησιμοποιούν την ανάγκη για επικοινωνία με τους φίλους ή τις φίλες και τους συμμαθητές/ήτριές τους, καθώς και τις σειρές που παρακολουθούν. Οι γονείς αντιτείνουν το γεγονός ότι οι περισσότερες σειρές έχουν μικρή διάρκεια, 10-20 λεπτά, ενώ στις τηλεοπτικές σειρές, που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες η διάρκειά τους είναι γύρω στα 40 λεπτά. Επίσης, ότι μπορούν να συναντιούνται πιο συχνά με τους φίλους τους ώστε να υπάρχει πραγματική επαφή.

Σημαντικό είναι οι γονείς να προτείνουν στο παιδί τους ενδιαφέροντες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η μουσική, ο χορός, το σκάκι αλλά και ένα άθλημα.

Η υπερβολική τηλεόραση, συχνά, δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς όπως βία και ναρκωτικά, ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά που παρακολουθούν έργα με ακατάλληλο περιεχόμενο ή ακατάλληλη γλώσσα για την ηλικία τους.

Οι διαταραχές ύπνου έχουν σχέση με τις πολλές ώρες θέασης. Ένας ακόμα κίνδυνος που προέρχεται από τις πολλές ώρες έκθεσης στις οθόνες είναι η παχυσαρκία.

Καλό είναι να δίνουν οι ίδιοι οι γονείς το καλό παράδειγμα, μειώνοντας τον χρόνο που κάθονται μπροστά στις οθόνες και να αφιερώνουν χρόνο παρακολουθώντας μαζί  με τα παιδιά τους τα αγαπημένα τους προγράμματα ή να πηγαίνουν οικογενειακώς μικρές εκδρομές.

 

Πηγές:

https://ekpaideushdixwsoria.com/2018/01/29/%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84/

https://kalamoykos-dimitris-paidiatros.webnode.gr/gia-goneis/paidi-kai-tileorasi/

 Μαρία – Μαρίνα Μπαξεβάνου, Κωνσταντίνα Σωτηριάδου – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης