22 Απριλίου , ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

https://schoolpress.sch.gr/mikroimegaloiendrasei/files/2021/04/Η-ΜΕΡΑ-ΤΗΣ-ΓΗΣ.pdf

https://docs.google.com/presentation/d/1BECe-hK2K99quH9LlDtPhqQTSQv5vh6iwVZQi8NP5iM/edit?usp=sharing

Οι μαθητές /μαθήτριες του Στ ΄2  στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις ζωγραφιές τους  .

Η ΜΑΧΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ  

Η ΜΑΧΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ 

 Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Γη πλανήτης του ηλιακού συστήματος καταπράσινη, καταγάλανη, καθαρή, άγρια, ήρεμη. Και κάπου εκεί 2,5 δια. χρόνια πριν εμφανιζόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Μας δέχτηκε, μας αγκάλιασε, μας μεγάλωσε. Η πρώτη θεότητα που λάτρεψαν οι άνθρωποι από την προϊστορική εποχή ήταν η Γη, η Γαία των αρχαίων Ελλήνων. Σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος κατέλαβε και παρέμβει δυναμικά και αρνητικά στο 97% του πλανήτη μας. Δεν χρειαζόταν κάποια επιστημονική μελέτη για να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος όχι μόνο κατέλαβε σχεδόν κάθε σπιθαμή της στεριάς της Γης αλλά ότι έχει επέμβει στην φύση με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έτσι έχει σήμερα το 2021 να αντιμετωπίσει:

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Την τρύπα του όζοντος

Την ατμοσφαιρική ρύπανση

Την ρύπανση των υδάτων

Την καταστροφή των δασών

Τα απόβλητα

Την μείωση της βιοποικιλότητας

Τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Την όξινη βροχή

Το φωτοχημικό νέφος

Την παγκόσμια θέρμανση

Την κλιματική αλλαγή

Την πλανητική σκίαση

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge ,σύμφωνα με την οποία μόνο το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη έχει παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικότοπους.

Εδώ ακριβώς έρχεται «η Μέρα της Γης». Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

«Η Ημέρα της Γης» καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Γιορτάζεται στις 22 Απριλίου και στόχο έχει την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Χρόνο με το χρόνο, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης.

Ας δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με την φύση. Δεν έχει χαθεί τίποτα αλλά είναι σχετικά εύκολο να αντιστραφεί η κατάσταση και μάλιστα γρήγορα. Επιστήμονες αναφέρουν ότι αν επανεισάγουμε σε κάθε οικοσύστημα που έχει υποστεί απώλειες είδη που υπήρχαν εκεί και για κάποιο λόγο εξαφανίστηκαν τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε μια επανάκαμψη των οικοσυστημάτων σε ποσοστό 20% στον πλανήτη .Ας κατανοήσουμε επιτέλους

《 Η Γη δεν ανήκει στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ανήκει στη Γη. 》

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΑΝΑ ΣΤ2



Λήψη αρχείου

 

 

Περί gestoikos 9 Άρθρα
Στόικος Γεώργιος ΠΕ70 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης