Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα, αλλά και στο περιβάλλον, έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Μάλιστα, χωρίς υπερβολή, είναι δυνατόν να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών.

Γιατί όμως η κλιματική αλλαγή χτυπάει τόσο σκληρά τα ζώα; Οι αλλαγές της θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τη διατάραξη των φυσικών οικοτόπων, με αποτέλεσμα, πολλά είδη να μεταναστεύσουν. Γεγονός το οποίο, μπορεί να οδηγήσει και στην εκμετάλλευσή τους.

Επιπλέον, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που πλέον καταγράφονται κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης, η χειμερία νάρκη πολλών ζώων, λήγει γρηγορότερα. Κατά συνέπεια, διαταράσσεται η αναπαραγωγική τους ρουτίνα, μεταβάλλοντας τον κύκλο ζωής τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, οι πολικές αρκούδες, οι γκρίζοι λύκοι, καθώς και πολλά είδη πτηνών, τα οποία εξαναγκάζονται να γεννούν νωρίτερα τα αυγά τους.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ανώμαλες μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν την υγεία των ζώων. Η διατάραξη της ισορροπίας του ζώου-ξενιστή, του παράγοντα (μικροοργανισμός), αλλά και του περιβάλλοντος, κάνει τα ζώα ευάλωτα απέναντι στις αναδυόμενες ασθένειες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών σε ζώα-ξενιστές, οι οποίοι, μπορούν να επιβιώσουν σε ζεστές θερμοκρασίες. Αν το κλίμα αλλάξει, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να επιζήσουν πιο εύκολα από τα ζώα, τα οποία δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο.

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι νέες μολυσματικές ασθένειες, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, εκτός του ότι πληγώνουν τα ζώα, μπορούν να περάσουν και στον άνθρωπο.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, μπορούν να μας βάλουν σε πολλή σκέψη. Αναλογιζόμενοι, ωστόσο, τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ζώα, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: πόσο διτεθειμένοι είμαστε να σώσουμε τον πλανήτη;

 

Πηγή (εικόνας και πληροφοριών): MAX MAG

 

Συνεργάστηκαν:

Ιφιγένεια Γιουμουσίδου

Στυλιανή Μαργιούλα

Μαθήτριες του ΣΤ’1, του 18ου Δημοτικού Σχολείου  Ευόσμου

Σχολικό Έτος 2020-2021

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης