Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού

Μετά από πολλές προσπάθειες του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού τοποθετήθηκε το 2006 στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Κορδελιό μνημείο για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Είναι το μεγαλύτερο μνημείο σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης και  έχει διαστάσεις 12μ επί 4 μ.

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά στο είδος του και έχει φτιαχτεί από πέτρα, μπρούντζο και μάρμαρο από την περιοχή της Σμύρνης. Οι αναπαραστάσεις του μνημείου δείχνουν από τη μια πλευρά τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού και από την άλλη μια σειρά ανδρών να χορεύουν τον παραδοσιακό χορό Σέρρα. Επίσης, πίσω από τους χορευτές αναγράφεται ο τελευταίος στίχος από τον θρήνο της Τραπεζούντας “...η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία επάρθεν η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.”Πρόκειται για ένα ποντιακό παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι το οποίο συγκινεί και στέλνει μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στο κέντρο του μνημείου μια μητέρα κρατά το παιδί της αγκαλιά, ως μήνυμα ελπίδας και συνέχισης της ζωής, ενώ ακριβώς από πίσω διαβάζουμε:

“…της Σουμελάς το μοναστήρι έσβηεν και εχάλαεν

Η Παναγιά επέταξεν στα Λίβια εταράεν…”

Στην αριστερά πλευρά του μνημείου αναγράφεται ένας στίχος από το από την “Καμπάνα του Πόντου” ποίημα του Φ. Κτενίδη, εθνικού ποιητή των Ποντίων: “ Θεέ μ” ποίσον με ήνταν θέλτς, μόνον “ς σον τόπο μ΄άφς με|”, οποίος εκφράζει τη μεγάλη αγάπη των Ποντίων για την πατρίδα τους.

Προκοπίου Στεφανία, Ε΄τάξη

https://www.digitalglyptotheque.gr/greece_exhibits/%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD/

http://www.elxefsis.com/index.php/el/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/374-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%BF%CE%B3-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης