Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade)

δίκαιο εμπόριο είναι ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές γνωρίζοντας από πριν την αμοιβή που θα πάρουν για τα προϊόντα τους, έτσι ώστε να φτιάχνουν το πλάνο τους, να συνεχίζουν την εργασία τους χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Αφορά, κυρίως, στις εξαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τις αναπτυγμένες σε είδη όπως προϊόντα χειροτεχνίας, καφέ, ζάχαρη, κακάο, τσάι, μπανάνες, μέλι, βαμβάκι, κρασί, φρούτα, σοκολάτα, άνθη και χρυσό και έχει επίσης, ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές στις αναπτυγμένες χώρες.

Οι ρίζες του Δίκαιου Εμπορίου βρίσκονται σε δράσεις εκκλησιών στις στις βόρειες χώρες στα τέλη του 1940 με στόχο την ανακούφιση των ανθρώπων σε πολύ φτωχές κοινότητες. Σήμερα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο μικροπαραγωγοί από 5ο αναπτυσσόμενες χώρες συμμετέχουν στην Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο. Τα κριτήρια που ισχύουν είναι τα ακόλουθα: δίκαιη τιμή στον παραγωγό, προκαταβολή για να μη χρεοκοπήσουν, ισότητα των δύο φύλων στην εργασία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κατάργηση της παιδικής εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη των ικανοτήτων των παραγωγών, διαφάνεια, υπευθυνότητα, δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, το Δίκαιο Εμπόριο αναζητά μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο Διεθνές Εμπόριο, στοχεύει στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και όχι στο μέγιστο κέρδος. Βοηθά στη βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί προσφέρει καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παραγωγών και εργατών.

Σας καλούμε, λοιπόν, να επιλέγετε ένα προϊόν Δίκαιου Εμπορίου γιατί είναι πιο φιλικό προς τον άνθρωπο, αλλά και το περιβάλλον, με μικρότερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

.2021-05-27 09_24_32-δίκαιο εμπόριο σήμα - Αναζήτηση Google

 

Μπλε χρώμα: Το χρώμα του ουρανού που συμβολίζει την αισιοδοξία.

Ένα χέρι σηκωμένο προς τον ουρανό: Δύναμη, στήριξη και συμπαράσταση

Πράσινο χρώμα: Το χρώμα της εύφορης γης και της ανάπτυξης

Σιβιτανίδου Ευαγγελία, Στ1

https://www.itrofi.gr/texnologia/perivallon/article/460/ti-einai-dikaio-emporio

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF_%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF

Αλβαβητάρι Οικονομικών, Action Aid

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης