22 Μαϊου- Ημέρα βιοποικιλότητας

Η 22 Μάϊου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας από το 1993. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών έχει ουσιαστική σημασία για την επιβίωση του ανθρώπου.   20210520_095035

Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές/τριες της ΣΤ’2 τάξης παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα σχετικό με τη χλωρίδα και την πανίδα της Παρανέστιας Γης (ορ. Ροδόπης)  από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου κ. Δήμο Κουρτέση.

Αρχικά μας μίλησε για τα δέντρα και πώς αυτά αναπτύσσονται με βάση το υψόμετρο. Σε χαμηλό υψόμετρο φύονται οι βελανιδιές, οι οποίες με τους καρπούς ελκύουν πολλά ζώα. Ανεβαίνοντας συναντάμε οξιές, κέδρους και έλατα. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο, εμφανίζονται τα αλπικά λιβάδια και λιγοστεύουν τα κωνοφόρα. Δυο χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής είναι η Σημύδα και η Ερυθρελάτη. Το δάσος του Φράκτου είναι πυκνό σε ποικιλία φυτών και δέντρων όπως Ιτιές, καρυδιές, λεύκες, καστανιές, πλατάνια, φουντουκιές και σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά, αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για τα άγρια ζώα.      20210520_095045

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η πανίδα της περιοχής. Ζώα όπως οι οχιές, ο λαφιάτης, η αρκούδα, ο μπούφος, η κουκουβάγια, η αλεπού, ο λύκος, το αγριόγυδο, η αγριόγατα, το κουνάβι, η νυφίτσα, το αγριογούρουνο, η χελώνα, ο σκίουρος, ο τρυποκάρυδος, η καρακάξα, η Αλκυόνη, ο τσαλαπετεινός, η κίσσα, η βίδρα και πολλά ακόμα, ζουν αρμονικά σ” ένα παρθένο δάσος. Χάρη στα μεγάλα σαρκοφάγα ρυθμίζεται η ισορροπία των πληθυσμών μ” έναν τρόπο αρμονικό. Στην περιοχή απαγορεύεται το κυνήγι, γιατί υπάρχουν πολλά προστατευόμενα είδη, Η ανθρώπινη παρέμβαση στα δάση της Ροδόπης είναι ελάχιστη ως και μηδενική αυτό δεν το συναντάμε σε καμία άλλη περιοχή.

 Μετά από ομαδικές εργασίες συμμετείχαμε ενεργά στο πρόγραμμα. Μάθαμε πως λειτουργεί ένα οικοσύστημα και συγκεκριμένα ότι η χώρα μας είναι ολόκληρη ένας βιότοπος.

    20210520_083125

 Η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας αποτελεί αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, προβληματισμό για τη σχολική κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία, διότι η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για το μέλλον του πλανήτη.

                                     ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤ΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης