Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής αναφερθήκαμε στην πρώτη και τη πιο βασική κοινωνική ομάδα, στην οποία συμμετέχει ο άνθρωπος από τη γέννηση του, στην οικογένεια. Αναφερθήκαμε στον ρόλο της οικογένειας και στην επίδραση της στην ανάπτυξη των παιδιών, στις διάφορες συνθέσεις της και σε διάφορα άλλα πράγματα. Αναλυτικότερα μάθαμε τα παρακάτω:
Η οικογένεια είναι μία κοινωνική ομάδα στην οποία συμμετέχουμε από την ώρα της γέννησής μας.
Η συμμετοχή μας σε αυτή την ομάδα μας βοηθά να μάθουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με άλλους ανθρώπους, να συνεργαζόμαστε και, όταν ένα μέλος της ομάδας χρειάζεται βοήθεια, να του την προσφέρουμε κλπ.
Η μορφή της «οικογένειας».
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της οικογένειας είναι η μορφή της. Παλιότερα, η πιο διαδεδομένη μορφή οικογένειας ήταν η διευρυμένη, ενώ τώρα είναι η πυρηνική.
Η πυρηνική οικογένεια αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά από 1-3.
Η πολύτεκνη οικογένεια αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά από 4 έως πολλά.
Η μονογονεϊκή οικογένεια αποτελείται από έναν γονέα και τα παιδιά.
Η Πολύτεκνη και Διευρυμένη οικογένεια αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά από 4 έως πολλά και επιπρόσθετα τον παππού και τη γιαγιά.
Για να λειτουργήσει ομαλά μια οικογένεια, τα μέλη της υιοθετούν και μοιράζονται διαφορετικούς ρόλους και τρόπους συμπεριφοράς. Αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις αγάπης, φροντίδας και αλληλοβοήθειας.
Οι γονείς φροντίζουν τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους. Φροντίζουν να καλύπτουν όλες τις πρωταρχικές και βιολογικές ανάγκες των παιδιών τους, όπως τα ρούχα, την τροφή, τη στέγη και την ιατρική περίθαλψη. Επίσης, μεριμνούν και για τις συναισθηματικές, πνευματικές, κοινωνικές τους ανάγκες και τη διασκέδαση. Τέλος, φροντίζουν και για την εκπαίδευση των παιδιών τους και τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους.
Τα παιδιά με τη σειρά τους, τους φέρονται με αγάπη και σεβασμό και, επίσης, τους βοηθούν όσο και όπου μπορούν. Εκπληρώνουν με τη σειρά τους όλα τα καθήκοντα τους, όπως τις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα του σπιτιού.
Τα μέλη της οικογένειας, επίσης, μπορούν να συμμετέχουν και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως: ο χώρος εργασίας, το σχολείο, σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ.
Επίσης, αξίζει να αναφερθούμε ότι πριν από πολλά χρόνια, η δομή των οικογενειών ήταν διαφορετική από τη σημερινή υπάρχουσα. Οι άνδρες του σπιτιού (π.χ. παππούς ή ο πατέρας) ήταν αυτοί που εργάζονταν και πρόσφεραν την οικονομική άνεση στην οικογένεια. Επίσης, έπαιρναν όλες τις σημαντικές αποφάσεις για όλα στο σπίτι. Οι γυναίκες ασχολούνταν με τις εργασίες του σπιτιού και μόνο και με την ανατροφή των παιδιών.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Αν τηρούμε κάποιους κανόνες, η οικογενειακή ζωή μπορεί να είναι αρμονική για όλα τα μέλη της οικογένειας. Θα πρέπει, όμως, τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Όπως να σεβόμαστε τις ώρες που κάποιο μέλος της οικογένειας ξεκουράζεται και κοιμάται. Για παράδειγμα, ο πατέρας που εργαζόταν βραδινή βάρδια και κοιμάται το πρωί. Αυτό είναι δικαίωμα του ενός μέλους (πατέρας) στην καθημερινή ξεκούραση, αλλά και υποχρέωση των άλλων μελών της οικογένειας, ως ένδειξη αγάπης στον πατέρα με τήρηση σχετικής ησυχίας και ως αναγνώριση του κόπου του.
Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν ανά διαστήματα διάφορες δυσκολίες. Οι περισσότερες δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από όλη την οικογένεια, όταν όλα τα μέλη της είναι ενωμένα, δείχνουν διάθεση για επικοινωνία και συζητούν μεταξύ τους, προσπαθούν να κατανοήσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για προβλήματα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ανεργία ή τα οικογενειακά προβλήματα, τότε είναι απαραίτητη η υποστήριξη της οικογένειας από το κράτος. Δηλαδή, σαν βοήθεια στην ανεργία το κράτος χορηγεί το «επίδομα ανεργίας».
Μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν και εσωτερικά προβλήματα στην οικογένεια. Μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να οδηγήσουν σε καυγάδες μεταξύ των μελών και μεγάλη ένταση.
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια στην εξέλιξη ενός ανθρώπου. Μεγαλώνοντας από μωρό σε παιδί μέσα σε ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και με την εξέλιξη του σε έφηβο ως ισότιμο μέλος της. Με τη σειρά του ως γονιός στην δική του οικογένεια που είναι η πιο σημαντική ομάδα στην οποία συμμετέχει ενεργά σε όλη του τη ζωή και τον εντάσσει ως ενεργό και σωστό πολίτη στην κοινωνία.
Πηγή: Βιβλίο Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, Στ΄
Γεωργιάδου Μαριαλένα, Γκέκα Κωνσταντίνα, Στ΄τάξη
18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου