Ο Μακεδονικός Αγώνας

Μετά την επανάσταση του 1821 η Μακεδονία δεν ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, αλλά έμεινε σκλαβωμένη για άλλα 100 περίπου χρόνια. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Τούρκους, αλλά και τους Βουλγάρους οι οποίοι με πονηριά προσπαθούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Μακεδονίας.

Ήθελαν  να κερδίσουν αυτοί τη Μακεδονία και ν΄ αποκτήσουν έξοδο προς τη θάλασσα, Έτσι, έκλεβαν, λεηλατούσαν και  βασάνιζαν τους Μακεδόνες, αναγκάζοντάς τους να γίνουν Βούλγαροι.

Όμως, κάποιοι γενναίοι Έλληνες, όπως ο καπετάν Κώττας, ο Παύλος Μελάς και ο καπετάν Άγρας, αψηφώντας τον κίνδυνο, αγωνίστηκαν με τα παλικάρια τους και ξεσήκωσαν τους σκλαβωμένους Μακεδόνες.

Ο πιο γνωστός ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα ήταν ο Παύλος Μελάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήτανε αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Ήταν παντρεμένος με τη Ναταλία Δραγούμη και είχαν δύο παιδιά, τον Μιχαήλ και τη Ζωή. Πολέμησε στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο «Μίκης Ζέζας». Γρήγορα έγινε γνωστή η δράση του. Έτσι, σε κάποια στιγμή του έστησαν ενέδρα οι Τούρκοι . Σ΄ αυτή τη συμπλοκή ένα τούρκικο βόλι τον χτύπησε. Τον σκότωσαν στις 13 Οκτωβρίου 1904 στο χωριό Σιάτιστα της Καστοριάς. Ήταν μόλις 34 χρονών.

Μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά, ο αγώνας συνεχίστηκε στον βάλτο των Γιαννιτσών με τον καπετάν Άγρα και άλλους Μακεδονομάχους. Ο Μακεδονικός Αγώνας διήρκησε από το 1904 έως το 1908.

Ο θάνατος του Παύλου Μελά, έγινε η αφορμή να γιορτάζουμε τον Μακεδονικό Αγώνα στις 13 Οκτωβρίου.

Λουκάς Βογιατζής

Δ΄ Δημοτικού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης