Η σημαία, μια τιμή

Η σημαία της Ελλάδας  περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι(άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης » Ελευθερία ή Θάνατος» όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Κατά την εποχή του μεγάλου Κωνσταντίνου από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σημαίες και λάβαρα με το σύμβολο του σταυρού.

Στη μεταβυζαντινή εποχή οι Έλληνες σε διάφορες εξεγέρσεις χρησιμοποίησαν σημαίες με το σύμβολο του σταυρού.

Δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση το πρώτο έτος της Ελληνικής Επανάστασης και το κάθε στρατιωτικό σώμα έφερε τη δική του σημαία. Οι επαναστατικές σημαίες είτε ήταν τρίχρωμες (άσπρο, μαύρο, κόκκινο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας (όπως π.χ. τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του ή την άγκυρα κ.ά.), είτε ακολουθούσαν τα μπαϊράκια και τα φλάμπουρα των αρματολών φέροντας σταυρό μαζί με αγίους ή τον αετό, ενώ πολλά χωριά εξεγέρθηκαν υπό το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους.

Η Α´ Εθνική Συνέλευση το 1822 πραγματοποιήθηκε  στην Επίδαυρο, η οποία ψήφισε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.

Σύμφωνα με μια θεωρία θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα δηλαδή που συνδέονταν με τον ισλαμισμό και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ παράλληλα σύμφωνα με άλλη θεωρία, επέλεξαν το γαλάζιο και το λευκό για να συμβολίζουν το γαλάζιο της θάλασσας  και το λευκό των κυμάτων.

Σύμφωνα με κείμενο στο ιστορικό αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών υπ” αριθμόν 8711, η πρώτη σημαία που υψώθηκε στα Καλάβρυτα:

…έφερεν άνωθεν σταυρόν, με γραμμάς κάτωθεν αυτού 16, κατά το σύνθημα της Εταιρείας των Φιλικών, και με την επιγραφήν ή ελευθερία ή θάνατος. Κατόπιν δε ο Ν. Σολιώτης έλαβε προσφερθείσαν αυτώ παρά της μονής Αγίας Λαύρας την χρυσοκέντητων επί των Χριστιανών αυτοκρατόρων σημαίαν της μονής, φέρουσα εξ ενός την Ανάστασιν και ετέρωθεν τον άγιον Γεώργιον. Σώζονται δε ως παρακαταθήκαι μετά τον Αγώνα παρά του Σολιώτου εις τη ρηθείσαν μονήν αμφότεραι αυταί αι σημαίαι.

Η επίσημη σημαία της Ελλάδας, όπως εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

σημαία 1

1822-1969

σημαία 2

1970–1975

σημαία 3

1975–1978

σημαία 4

1978–σήμερα

Πηγή https://el.wikipedia.org/wiki

Στ΄ τάξη, Γεωργιάδου Μαριαλένα

Ζωγραφιά, Δ΄τάξη: Γεωργιάδου Χριστίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης