VINCENT VAN GOGH
(1853 – 1890)
Ο Vincnt van Gogh (1853-1890) ήταν Ολλανδός ζωγράφος.
Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
Χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών, αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από τη χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων που οι ιμπρεσιονιστές αποφεύγουν.
Επινόησε μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακες του κυριαρχούν έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο, μπλε, με χαρακτηριστικά δείγματα τα έργα« Έναστρη νύχτα» και μία σειρά πινάκων που απεικονίζουν ηλιοτρόπια.
Επίση, ο Βαν Γκογκ είναι διάσημος για τις πινελιές του, οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζουν μία κίνηση. Η επίδραση του στα μεταγενέστερα κύματα του εξπρεσιονισμού, του φοβισμού αλλά και της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.
Η ζωή του…..
Το 1880 σε ηλικία 27 ετών ξεκινά να παρακολουθεί τα πρώτα τα μαθήματα ζωγραφικής. Τα επόμενα χρόνια δημιουργεί έργα κυρίως επηρεασμένα από τη ζωγραφική του Ζαν Φρανσουά Μιγέ, ενώ ταξιδεύει στην ολλανδική επαρχία ζωγραφίζοντας θέματα που εμπνέεται από αυτήν.
Την άνοιξη του 1886 επισκέπτεται το Παρίσι όπου ζει με τον αδερφό του- επιτυχημένο πλέον έμπορο τέχνης- στην περιοχή της Μονμάρτης, κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Το 1888 ο Van Gogh εγκαταλείπει τη γαλλική πρωτεύουσα και επισκέπτεται τη νότια Γαλλία και την περιοχή της Προβηγκίας. Το έργο «Κόκκινο αμπέλι» αυτής της περιόδου είναι το μοναδικό έργο που κατάφερε να πουλήσει o Βαν Γκογκ εν ζωή.
Μετά το θάνατο του Βαν Γκογκ, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποκορύφωμα μεγάλες εκθέσεις έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι (1901), το Άμστερνταμ (1905), την Κολωνία (1912) στη Νέα Υόρκη (1913) και το Βερολίνο (1914).
Συνολικά, δημιούργησε σε διαστήματα περίπου δέκα ετών περισσότερους από 800 πίνακες και 1.000 μικρότερα σχέδια.
Tα ηλιοτρόπια, όπως τα ζωγράφισαν μαθητές/ήτριες του Ε2 υπό την επίβλεψη της εικαστικού κ. Ανδρικοπούλου Μαρίας.
Παπαγεωργίου Ιωάννης, Ε2