Βιώσιμη ανάπτυξη

Βιώσιμη ανάπτυξη είναι να κάνουμε τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για όλους χωρίς να καταστραφούν οι δυνατότητες ζωής για τις επόμενες γενιές.

Τρία πράγματα πρέπει να έχουμε στον νου μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

α) Κοινωνική πρόοδος-β) Οικονομική ανάπτυξη-γ)Το κλίμα, το περιβάλλον

Το κλίμα, το περιβάλλον

Το πιο σημαντικό είναι να φροντίσουμε τον πλανήτη μας. ΄Εχουμε πολλά φυσικά οικοσυστήματα που πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να ζήσουμε. Το κλίμα είναι ένα από αυτά. Αυτό το σύστημα μας διασφαλίζει ότι η θερμοκρασία είναι σωστή και ότι η ατμόσφαιρα εκπέμπει ακριβώς τη σωστή ποσότητα ηλιακής ενέργειας. Όταν εκπέμπουμε επιβλαβή αέρια, όπως  το διοξείδιο του άνθρακα καταστρέφουμε την ατμόσφαιρα. Αυτό αλλάζει  τις θερμοκρασίες  στη γη, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξή μας. Το πώς παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια είναι πολύ σημαντικό. Το πετρέλαιο και ο άνθρακας είναι παραδείγματα ενέργειας που μπορούν εύκολα να εξαντληθούν, το νερό, ο ήλιος, ο αέρας είναι πάντα στη φύση. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πηγές ενέργειας που  ανανεώνονται  κάνουμε καλό στον πλανήτη και δίνουμε πολλές θέσεις  εργασίας στον τομέα αυτό.

Οικονομική ανάπτυξη

Σχεδόν  όλα όσα αναπτύσσουμε, αγοράζουμε και ανταλλάσσουμε  αρχίζουν με τη φύση. Όσο πιο έξυπνα χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους τόσο πιο βιώσιμα λειτουργούμε. Ένας τρόπος για να συμβάλλουμε στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων είναι καλύτερο να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε και πώς παράγεται.

Μια μπάλα ποδοσφαίρου κάνει πολύ μεγάλο ταξίδι για να φτάσει στα χέρια μας.

  • Σε μία χώρα βρίσκουμε τα υλικά με τα οποία κατασκευάζεται.
  • Στη συνέχεια πάει κάπου αλλού για να τη ράψουν και κάπου αλλού για να εκτυπώσουν το λογότυπο.
  • Σε άλλη χώρα τη ράβουν και την ολοκληρώνουν.

Μια απλή μπάλα συγκεντρώνει τη δουλειά όλου του κόσμου. Αυτή η διαδρομή μας συνδέει όλους. Αν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον πρέπει να παίζουμε με δίκαιους κανόνες που θα ισχύουν για όλους το ίδιο.

Κοινωνική πρόοδος

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε μέρος της φύσης, αλλά είμαστε και σημαντικοί πόροι για τον κόσμο όπως είναι ο ήλιος, το νερό και το δάσος. Με το  μυαλό μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ  περίεργα και δημιουργικά πράγματα. Για να είμαστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας πρέπει πρέπει να υπάρχει η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στο φαγητό και στην περίθαλψη. Αυτό μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες ως ανθρώπινα όντα και για ολόκληρο τον πλανήτη. Πρέπει να σκεφτούμε νέους τρόπους για να το πετύχουμε.

Κοινωνική πρόοδος, οικονομική ανάπτυξη, περιβάλλον πρέπει να υπάρχουν μαζί.  Αυτή είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Όλες οι χώρες των Ηνωμένων Εθνών  συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό πρέπει όλοι να συνεργαστούμε.

Πηγή:

https://www.youtube.com/watch?v=DsLNnl2a0HA

Γεωργιάδου Μαριαλένα, Στ΄

Σταθάκη Σοφία, Ε2

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης