έξυπνα τρικ για τη φροντίδα του σπιτιού

16602961_10211414263373566_2104547204205643291_n

Έχετε επισκέπτες που καπνίζουν;

Η μυρωδιά του τσιγάρου θα φύγει, αν αφήσετε σε διάφορα σημεία μικρά δοχεία με λευκό ξύδι. Το ίδιο θα κάνει και η μαγειρική σόδα. Άλλος ένας τρόπος για να εξουδετερωθεί η οσμή του τσιγάρου είναι να κάψετε για αρκετές ώρες στο ειδικό  σκεύος αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Ιδού μια συνταγή: Βάζετε λάδι ευκαλύπτου κλωνάρια και φύλλα και ξύσμα από τον κορμό του δέντρου μέσα σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι με ελαιόλαδο. Αφήστε το για ένα μήνα σε σκοτεινό μέρος. Αναδεύετε μια φορά την ημέρα. Κατόπιν σουρώστε το. Ο ευκάλυπτος είναι ισχυρό αντισηπτικό και φρεσκάρει ιδανικά χώρους με δυσάρεστες οσμές.

Έχετε κατοικίδια;

Τότε ξέρετε πόσο εύκολο είναι να γεμίσει τρίχες το σπίτι σας!

Σας προτείνουμε τρείς πολύ καλές οικολογικές λύσεις.

α) Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια κουζίνας. Βρέξτε τα ελαφρά και περάστε της τρίχες από τα ρούχα σας απλά και γρήγορα.

β) Το ξέρετε το λάστιχο που καθαρίζουν  τα τζάμια; Μεγάλη επιτυχία! Απλά βρέχτε το και  καθαρίστε τον καναπέ σας ή ακόμα και το χαλί σας. Απλά συγκεντρώνετε τις τρίχες και τις πετάτε.

γ)Με το δερμάτινο πανί του αυτοκινήτου μπορούμε να έχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Αρκεί να βρέξουμε πολύ καλά το δερμάτινο πανί  και να περάσουμε το σαλόνι και το ταμπλό. Δε θα μείνει ούτε τρίχα.

16473187_10211361198886987_2263322391452722314_n

φωτογραφία Γιώργου Τσιχλή

Αρωματισμός του χώρου

Φροντίστε να αερίζετε συχνά τα δωμάτια και διατηρήστε δροσερή και αρωματισμένη την ατμόσφαιρα στον χώρο με φυσικά υλικά.

α) Αρωματίστε με ένα ποτ-πουρί από δεντρολίβανο και λεβάντα. Η φρεσκάδα του δεντρολίβανου απαλύνει τυχόν δυσάρεστες μυρωδιές, ενώ η οσμή της λεβάντας δρα χαλαρωτικά.

β) Ψεκάστε τις λάμπες με λίγο άρωμα, ώστε, κάθε φορά που ανάβουν, η θερμότητα να το απελευθερώνει στο χώρο.

γ) Γεμίστε πουγκάκια από τούλι με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης θυμάρι ή δυόσμο, ξύλα κανέλας αστεροειδή γλυκάνισο, βανίλια.

Φτιάξτε το δικό σας φυσικό αποσμητικό γενικής χρήσης:

Βάλτε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα δύο δόσεις υγρό  μαλακτικό ρούχων και μια γεμάτη κουταλιά  της σούπας  μαγειρική σόδα . Ανακινήστε καλά για να διαλυθεί η σόδα και γεμίστε με νερό. Φρεσκάρει όλο το σπίτι, τα υφάσματα, τις κουρτίνες.

Ελένη Κρητικού, εκπαιδευόμενη β΄κύκλου

* η φωτογραφία του εξωφύλλου του άρθρου του Γιώργου Τσιχλή

Σχολιάστε

Top