χέρια μου αδειανά

28-FOTO

Είναι αυτό που λέει και ο Σαββόπουλος:  «Θα ΄θελα  εδώ Θεός να επέμβει. Χέρια μου αδειανά, άδεια μου αγκαλιά!»

Η γιαγιά και ο παππούς, η σταθερή αξία και ασφάλεια μιας οικογένειας. Σ´ αυτούς δεν τρέχαμε σαν εγγόνια; Αυτοί δεν ήταν το στήριγμά μας σαν γονείς; Η γιαγιά και ο παππούς θα φέρουν τα δώρα, η γιαγιά και ο παππούς θα προσθέσουν στο τραπέζι το κάτι τις παραπάνω… Ποιοι είναι αυτοί και με ποιο δικαίωμα καταργούν με νόμους ή διατάγματα μονοκοπανιά μια ολόκληρη ιστορία; Μας ρώτησαν; Με τι δικαίωμα  υποτιμούν και ντροπιάζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας; Ποιοι είναι αυτοί που τους στερούν την χαρά να προσφέρουν, να δωρίζουν, να συμβάλλουν και να βοηθούν οικονομικά την οικογένεια  τους; Τι πιο ανήθικο να ντροπιάζεις τα γηρατειά! Περήφανα τα θέλουμε και δεν θα το χαρίζουμε αυτό σε κανέναν!

Μια ζωή στο μεροκάματο, που θα τους έδινε τη σιγουριά για ένα αξιοπρεπές περιβάλλον της τρίτης ηλικίας τους. Και έρχεται αυτό το Δ.Ν.Τ και χωρίς συστολή δίνει εντολές: «Κόψτε και άλλο τις συντάξεις». «Το ασφαλιστικό σύστημα», λέει, «δεν μπορεί πια να είναι βιώσιμο»… Μόνο με πείνα θα σωθεί. Ή με λιγότερους γέρους… Τι λέτε; Και ποιος ευθύνεται γι αυτό; Γιατί δεν κόβετε τις πολλαπλές συντάξεις που παίρνουν κάποιοι; Και όχι λίγοι. Μία σύνταξη για όλους. Μάλιστα. Τι σύνταξη όμως; Βιώσιμη…  Μέχρι και το Βερολίνο άλλαξε στάση. Δεν θέλει κόψιμο στις συντάξεις. Δηλώνει πως θα ήταν ικανοποιημένο μ´ ένα συντονισμό άλλων μέτρων, που θα διασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι επικουρικές  συντάξεις θα είναι σε λίγο μία όμορφη ανάμνηση. Μια ανάμνηση των κόπων ενός λαού που έφαγε τα νιάτα του δουλεύοντας και αποθηκεύοντας το παραπάνω για να το έχουν στα γεράματα…

Αναξιοπιστία παντού. Δεν σας πιστεύουμε κύριοι. Όλες οι προβλέψεις σας  αναιρέθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Και εσείς συνεχίζετε να προβλέπετε βιωσιμότητες…  Αριθμοί και νούμερα. Αυτό είμαστε  πια για τους έξω… Ανθρώπους δεν βλέπουν πουθενά!

Ακούστε «Κύριοι». Είναι  μικρός αυτός ο τόπος. Μάλιστα. Μα έχει τεράστια ιστορία και πόσο μάλλον τεράστια παράδοση! Παράδοση με ανθρωπιά! Παράδοση με δικαιοσύνη! Παράδοση με ομορφιά! Παράδοση με ήθη και έθιμα… Όποιος δεν θέλει τον παράδεισό μας, να βγει από το καράβι και να μας αφήσει ήσυχους. Ν” αφήσει  τα γερόντια αυτού του τόπου και τις γερόντισσές τους, που έχουν μια τεράστια αγκαλιά για όλους, να περπατήσουν με ή χωρίς μαγκούρα, αλλά με το κεφάλι ψηλά! Στο καλό και θα σας γράφουμε … Και η πρώτη και η δεύτερη και κυρίως η Τρίτη ηλικία!

 Κ. Π., εκπαιδευόμενος α΄ κύκλου

* φωτογραφία επικαιρότητας από το διαδίκτυο

 

Σχολιάστε

Top