4 τρόποι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της μελέτης μας

βιβλία

Το νέο βιβλίο του Benedict Carey (Μπενέκτικ Κάρεϊ), δημοσιογράφου των New York Times, αμφισβητεί ότι για να είναι κάποιος καλός μαθητής πρέπει να καταναλώνει ατέλειωτες ώρες απομνημόνευσης.

Αυτό που χρειάζεται είναι σωστό σύστημα μελέτης. Έτσι λοιπόν μετά από δεκαετείς έρευνες για τον εγκέφαλο μας προσφέρει κάποιες συμβουλές για να βελτιώσουμε τον τρόπο μελέτης μας.

1.Χώρο μελέτης

Αρχικά θα ήταν καλό να εναλλάσσουμε τους χώρους μελέτης, ώστε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να ενσωματώσει την πληροφορία κάτω από δύο πλαίσια και να δημιουργήσει καινούριους συσχετισμούς.

 2.Λίγο από πολλές φορές

Αποτελεσματικό είναι να μελετήσουμε αρκετές φορές από λίγο, γιατί, όταν διαβάζουμε κάτι για πρώτη φορά, ο εγκέφαλος μπαίνει απλά σε διαδικασία διαβάσματος. Ενώ, όταν χρειάζεται να ανασύρει μια πληροφορία, την κατατάσσει ως σημαντική και χρήσιμη. Έτσι, όταν προσπαθήσετε να την θυμηθείτε, στέλνει δυνατότερο σήμα. Γι” αυτό το λόγο ο Κάρεϊ μας προτείνει, αν γνωρίζουμε ότι θα γράψουμε σε κάποιο μάθημα μια εβδομάδα πριν, τότε είναι καλό να χωρίσουμε δυο περιόδους διαβάσματος με απόσταση τουλάχιστον δυο ημερών. Αν έχουμε ένα μήνα χρονικό περιθώριο, είναι καλό να διαβάζουμε μια φορά κάθε εβδομάδα.

 3.Συζητήστε μια πληροφορία για να την θυμάστε

Καλό είναι να μιλάμε με άλλους γι’αυτό. Ζητήστε λοιπόν από την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο σας να κάνει το δάσκαλο με όσες γνώσεις διαθέτει, για να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την μελέτη σας. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, μπορείτε να φτιάξετε κάρτες ερωτήσεων (flashcards) και να εξετάσετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας έναν πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο.

 4.Ο ύπνος είναι σημαντικός

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι, όταν θέλετε να απομνημονεύσετε πληροφορίες είναι καλύτερο να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ και να κάνετε μια επανάληψη το πρωί. Αυτό συμβαίνει, γιατί στον πρώτο κύκλο ύπνου ο εγκέφαλος ανασύρει τις νέες πληροφορίες, ενώ στον δεύτερο τις επεξεργάζεται.

 πηγές

Βάσω, εκπαιδευόμενη β΄ κύκλου

Ένα σχόλιο στο 4 τρόποι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της μελέτης μας

  1. Ο/Η Γιούλη Νικολαΐδου λέει:

    Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

Σχολιάστε

Top