το φιόρο των επτανησίων

μπουγαρίνι

Μπουγαρίνι ή κοινώς Φούλι ή με την επιστημονική του ονομασία γιασμίνουμ σαμπάκ (jasminum sambac)  είναι ένα είδος αναρριχώμενου γιασεμιού, που προέρχεται από την Ασία. Με μερικές βασικές φροντίδες, θα μπορούσε ο καθένας να έχει στον κήπο ή στο μπαλκόνι του το «λουλούδι της ελπίδας», όπως το θεωρούν στις χώρες της Ασίας, γιατί όπως και να το κάνουμε, η ελπίδα είναι κάτι που επιδιώκουμε να την έχουμε κοντά μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Καθώς προείπα, το μπουγαρίνι είναι είδος αναρριχώμενου γιασεμιού, με μεγάλα καταπράσινα φύλλα, για να κρατήσει το ζωντανό, καταπράσινο χρώμα στα φύλλα του, δεν πρέπει να εκτεθεί απευθείας στις ακτίνες του ήλιου, θέλει ημισκιερά μέρη, νερό τόσο, όσο χρειάζεται για να μην μένει στο πιάτο του, καθώς οι ρίζες του είναι ευαίσθητες και το λιμνάζον νερό θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσει το ριζικό του σύστημα. Τους χειμερινούς μήνες, όταν έχει παγετό και γενικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα είναι να καλύπτεται με κάποιο δίχτυ. Ένα αυστηρό κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα και μικρά κλαδεματάκια κατά τη διάρκεια της άνθισης, κόβοντας τα κιτρινισμένα άνθη μαζί με το κλαδάκι τους, θα του δίνει περισσότερη δύναμη, μη ξεχνώντας πως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του θα χρειαστεί κάποιο στήριγμα σε καλάμι ή πέργκολα. Τα άνθη του θα αρχίσει να μας τα δίνει από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι,  τότε θα έχουμε ένα λεπτό άρωμα να μας αγκαλιάζει… θα είναι το άρωμα της  «ελπίδας»!

Και ένα τελευταίο… Μετά από όλα αυτά, μέσα σε όλες τις φροντίδες του κάθε φυτού που μεγαλώνουμε είναι η αγάπη και η προσμονή. Το φυτό μας τα εισπράττει όλα αυτά και στην πορεία μας ανταμείβει.

Ιωάννα Κλάδη, εκπαιδευόμενη β΄κύκλου.

Σχολιάστε

Top