Γιορτάζεις Μαμά!

Mothers_Day

η γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας είναι μια μοντέρνα γιορτή. Αντίστοιχα υπάρχει και η γιορτή του πατέρα.

Σχετίζεται με την – κατά την αρχαιότητα – γιορτή της Κυβέλης, μητέρας όλων των θεών και των ανθρώπων στην Ελλάδα. Υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.

Στην πραγματικότητα η ημέρα αυτή με τη μορφή που έχει σήμερα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ από την Anna Marie Jarvis, η οποία μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της. Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα 3 χρόνια από το θάνατο της μητέρας της με το σλόγκαν «πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς». Τελικά 2 χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια, από όπου καταγόταν η Anna Jarvis, αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή.

Η γιορτή της μητέρας κάθε χρόνο αλλάζει ημερομηνία από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες, είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Μάνα εσύ με γέννησες

Μου έδωσες πνοή και

Εγώ με την σειρά μου

Σ΄ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ !!!

Πηγήhttp://coolweb.gr/giorti-miteras-pote-peftei/

Βασιλική Μαλτέζου , εκπαιδευόμενη β΄κύκλου

 

μητέρα

μαμά

Ξέρω πως πόνεσες για να με μάθεις ν’ αγαπάω.

Σ’ ευχαριστώ πολύ γι’αυτό, ν’ αγαπάω δηλαδή χωρίς περιορισμούς. Ακόμη και αυτούς που δεν το άξιζαν, αλλά σίγουρα το χρειάζονταν περισσότερο ίσως απ’ τους άλλους.

Να νοιάζομαι για τους γύρω μου και να εκτιμώ αυτούς που βρίσκονται στη ζωή μου, αλλά και να φεύγω με το κεφάλι ψηλά από αυτούς που μου προκαλούν μονάχα δυστυχία.

Μην ανησυχείς. Θα την προσέχω αυτή την ευτυχία με ότι έχω και δεν έχω, γιατί κι εγώ πρέπει να την προσφέρω στο δικό μου “Φωτεινό αστέρι”.

Σ’ ευχαριστώ για το ήθος, την αξιοπρέπεια, τα λόγια και τα όνειρα που θέλω να πραγματοποιήσω. Παρόλο που κάποιες μέρες η ζωή με παίρνει από κάτω, έχω πάντα στο μυαλό μου τη φωνή σου.

Σ’ ευχαριστώ λοιπόν που μ ’έμαθες ν’ αγαπάω αληθινά. Να δίνω χωρίς να ζητάω αντάλλαγμα. Να εκφράζομαι ελεύθερα και να κυνηγώ τα θέλω μου. Ν’ αγαπώ την “Μαρίνα” γι’ αυτό που είναι, χωρίς δισταγμό, περιορισμούς και αμφιβολίες.

Σ’ ευχαριστώ που ξέρω πως θα είσαι για μένα πάντα εκεί, γιατί απλά ο χτύπος της καρδιάς μου εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια χτυπάει μα τον ίδιο ακριβώς ρυθμό!

Αφήνω το συγνώμη για το τέλος.

Το σχεδόν τέλος.

Συγνώμη μαμά, για όλες τις φορές που σε πλήγωσα, ίσως και χωρίς να το καταλάβω. Θα το αρνηθείς. το ξέρω, αλλά να ξέρεις πως μπορώ να διαβάσω τι σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι μέσα από τα μάτια σου.

Συγνώμη αν σ’ έκανα να νιώσεις μόνη, παρόλο που βρισκόμουν ακριβώς δίπλα σου.

Συγνώμη που δεν μπορώ να σ’ αγκαλιάζω καθημερινά και κοιτάζοντάς σε στα μάτια να σου λέω πόσο σημαντική είσαι για μένα.

Σου ανήκει, θέλω να ξέρεις, ο καλύτερός μου εαυτός. Πολύ απλά, γιατί εσύ τον δημιούργησες.

Ναι μαμά μου, σ’ ευχαριστώ για όλα αυτά και για τόσα άλλα που δεν γράφονται σε ένα κομμάτι χαρτί.

Μια

Αγάπη

Μοναδική

Ανεκτίμητη

Μαρίνα Στούμπου, εκπαιδευόμενη β΄κύκλου

Σχολιάστε

Top