Μετόχι του Παναγίου Τάφου – Άγιοι Ανάργυροι Πλάκας

0069_WDSA210914

Αποτελώντας και μόνο την εκκλησία που υποδέχεται κάθε χρόνο το Άγιο Φως από τον Πανάγιο τάφο των Ιεροσολύμων, το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου, οι Άγιοι Ανάργυροι της Πλάκας – Μετόχι του Παναγίου Τάφου συνιστούν μια εκκλησία ορόσημο στην ορθόδοξη συνείδηση του αθηναϊκού λαού.

Το μετόχι βρίσκεται στα περίφημα Αναφιώτικα της Πλάκας και δεσπόζει αισθητικά με την απλότητα και την επιμέλειά του. Θαρρείς ότι αγγίζεις τον ιερό χώρο που ετάφη το σώμα του Ιησού. Η εκκλησία ανεγέρθηκε στα πρώτα χρόνια της οθωμανικής δουλείας και σε χώρο στον οποίο  προϋπήρχε αρχαίος ναός της Αφροδίτης. Εξάλλου μέλη του ναού της Αφροδίτης έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους των Αγίων Αναργύρων και επενδύουν αισθητικά και τον αύλειο χώρο.

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του ναού, πρόκειται για μεταβυζαντινή καμαροσκέπαστη μονόκλιτη βασιλική, με οροφή που απολήγει σε τετρατοσφαίρια. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο. Εσωτερικά ο ναός είναι επενδυμένος από μερικές τοιχογραφίες, ενώ υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές φορητές εικόνες. Ξεχωρίζει σ” αυτές η ιερή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας με αποσπάσματα από την ζωή της, η οποία είναι έργο του Σπύρου Σομασιανού του 1939.

Σημαντικό επίσης ορθόδοξο κειμήλιο που διακοσμεί την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων αποτελούν ορισμένοι λίθοι από τον Άγιο Τάφο και από τον Γολγοθά της Ιερουσαλήμ. Οι Άγιοι Ανάργυροι – Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στολίδι  για τον ορθόδοξο χαρακτήρα της Αθήνας και κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο, η Ελλάδα ευλαβικά προσμένει σε αυτούς, την έλευσή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

πηγές

  1. «Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων (Μετόχι Παναγίου Τάφου)», Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Θρησκευτικοί τουριστικοί προορισμοί 
  2. Πάνος N. Αβραμόπουλος «Άγιοι Ανάργυροι στην Πλάκα – Μετόχι Παναγίου Τάφου», rizopoulos post, 21 Φεβρουαρίου 2017
  3. «Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων- Μετόχι του Πανάγιου Τάφου – Πλάκα», Παναγία Ιεροσολυμίτισσα, 25 Ιουλίου 2016

Ελένη Κρητικού, εκπαιδευόμενη β΄κύκλου

ekklies_xoklisia_gia_gamo_athina-20

 

Σχολιάστε

Top