κρόκος Κοζάνης

Κρόκος Κοζάνης 2

Ο Κρόκος Κοζάνης είναι μια κωμόπολη 5 χλμ.  μόλις από την πόλη της Κοζάνης. Ο Κρόκος είναι γνωστός στην Ελλάδα και παγκόσμιος για την παραγωγή του ομώνυμου μπαχαρικού του κρόκου.

Είναι η μοναδική κροκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας στην οποία γίνεται από πάρα πολλά χρονιά συστηματική καλλιέργεια του φυτού.

Κρόκος Κοζάνης 1

Ετήσια παραγωγή κατά τα τελευταία 3 χρόνια ήταν γύρω στους 5,7 τόνους κόκκινου και 1,5-2,5- κίτρινου κρόκου μεγάλο μέρος του οποίου εξάγεται στην Ε.Ε της Η.Π.Α, τον Καναδά και άλλες χώρες. Το λουλούδι του φυτού  ανοίγει την αυγή και πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν λιγότερο στο φυτό διότι μαραίνετε  γρήγορα και τα στίγματα χάνουν το χρώμα και τα άρωμα τους. Μόλις τα λουλούδια μαζευτούν γίνεται διαχωρισμός του στίγματος από το υπόλοιπο λουλούδι.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85.000 χιλιάδες λουλούδια για να συγκομισθεί ένα κιλό από τα φρέσκα στίγματα κρόκου. Μετά το τέλος της συγκομιδής τα στίγματα πρέπει να αποξηρανθούν για να μπορούν να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά αυτή την  διαδικασία ο φρέσκος κροκός χάνει τα 4/5 του αρχικού του βάρους και αποκτά το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

Αναστασία, εκπαιδευόμενη α΄ κύκλου

Σχολιάστε

Top