τι μας προσφέρουν τα βιβλία

για εφημεριδα 2

Με αφορμή μια εργασία της κόρης μου που είχε στο μάθημα της Νοηματικής σχετικά με τα βιβλία και το διάβασμα αυτών, μπήκα κι εγώ στη διαδικασία να κάτσω να σκεφτώ τi μας προσφέρει το διάβασμα.

Μέσα από τα βιβλία ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στο παρελθόν. Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αφού μέσω αυτού ενημερωνόμαστε για παγκόσμιες εξελίξεις και μας μεταφέρει σε πλασματικούς κόσμους και ανθρώπους. Ταυτιζόμαστε πολλές φορές με τους ήρωες της ιστορίας. Η σημαντικότερη προσφορά του είναι η καλλιέργεια του ανθρώπινου νου, ηθική και πνευματική. Βοηθάει σημαντικά στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας  και ο άνθρωπος αποκτά πολύτιμες γνώσεις για την πορεία της ζωής του. Μας φέρνει σ’ επαφή με τα ανθρώπινα δημιουργήματα, με μεγάλα ιστορικά γεγονότα και εξάπτει την φαντασία.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και ένα μέσο ψυχαγωγίας και ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, γιατί μας συντροφεύει τις ώρες της πλήξης, της μοναξιάς μας, ενώ ταυτόχρονα μας ψυχαγωγεί. Χωρίς το βιβλίο ο άνθρωπος δεν θα γνώριζε την πορεία του στους αιώνες.

Το βιβλίο είναι ο μοναδικός πιστός φίλος, που αυτά που γράφει δεν αλλάζουν, είναι ο φίλος που τον επικαλείσαι σε κάθε στιγμή και τον εγκαταλείπεις όποτε εσύ θέλεις. Το βιβλίο δεν έχει από εμάς καμία απαίτηση, ενώ περιμένει υπομονετικά στο σκονισμένο ράφι της βιβλιοθήκης, για να μας δώσει τις πληροφορίες του, να μας βγάλει από τα αδιέξοδα και να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς.

Το διάβασμα κάνει καλό. Οπότε το δίδαγμα είναι ένα: διαβάζουμε, γιατί ανοίγει το μυαλό, γιατί με ένα βιβλίο ξεχνιέσαι.

 Ιφιγένεια, εκπαιδευόμενη του Α” κύκλου

images (1)

Σχολιάστε

Top