ο μήνας Μάρτιος
Στα αρχαία χρόνια, όταν ακόμη υπήρχε το Αττικό ημερολόγιο ο Μάρτιος, αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ελαφηβολιώνα.
Το διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα Διάσια, προς τιμή του Δία Μειλίχιου, στις όχθες του Ιλισσού. Ο Δίας Μειλίχιος, που δεν ταυτίζεται με τον Ολύμπιο θεό, ήταν προστάτης των παιδιών. Οι γονείς πρόσφεραν δώρα στα παιδιά τους, ενώ πρόσφεραν θυσία στο θεό ένα πρόβατο από τον Δήμο Έρχιας (σημερινά Σπάτα). Ακολουθούσε γλέντι και φαγοπότι μέχρι το βράδυ.
Τα Μεγάλα Διονύσια, γίνονταν προς τιμή του θεού Διονύσου. Ήταν γιορτή που καθιέρωσε ο τύραννος Πεισίστρατος το 6ο π.Χ. για να κερδίσει τον λαό της Αθήνας. Περιλάμβανε πομπές με ομοιώματα φαλλών, θυσίες και διαγωνιστικές θεατρικές παραστάσεις (διθυραμβικοί και δραματικοί αγώνες), τις δαπάνες των οποίων πλήρωναν πλούσιοι Αθηναίοι, σύμφωνα με τον θεσμό της χορηγίας. Με τα Μεγάλα Διονύσια συνδέεται η γέννηση της τραγωδίας.
Ο Μάρτιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή, τη μεγάλη νηστεία πριν από το Πάσχα. Σχετική και η παροιμία «δεν λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή» ή «είπει ο Μάρτης με τη Σαρακοστή;» που λέγεται για άτομα που παρίστανται η ανακατεύονται σε όλα.
Τον Μάρτιο είναι η επέτειος της Ελληνικής εξέγερσης του έθνους με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 την 25η του μήνα. Η επέτειος καθιερώθηκε το 1838 την ημέρα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ελπίδα, εκπαιδευόμενη Α” κύκλου
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.