επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών μουσείων και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου που σχετίζονται με την αρχαία τέχνη. Ο επισκέπτης μπορεί να δει στις συλλογές του ότι εκπροσωπούνται όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί που γεννήθηκαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου. Περιέχει περίοπτα γλυπτά, δηλαδή σκαλισμένα από όλες τις πλευρές, επιτύμβια και αναθηματικά, κοσμήματα, ασπίδες, όπλα, αμφορείς, κτερίσματα και πολλά άλλα σημαντικά ευρήματα.

4 5 6 8 10 11 12 13

Η αρχαϊκή περίοδος στην ελληνική γλυπτική (700-490 π.Χ.) είναι σημαντική, γιατί κατά τη διάρκειά της, καθώς και κατά την κλασική περίοδο, διαμορφώνονται και τελειοποιούνται τα χαρακτηριστικά των αγαλμάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Τη γλυπτική των αρχαϊκών χρόνων χαρακτηρίζουν δύο τύποι αγαλμάτων, οι γυμνοί Κούροι, που παριστάνουν νέους άντρες, και οι Κόρες με τις πτυχωτές ενδυμασίες, που παριστάνουν νέες γυναίκες. Οι Κούροι και  οι κόρες παρουσιάζουν με την πάροδο των χρόνων την εξέλιξη της τέχνης και η πλαστική διαμόρφωση της γλυπτικής των αγαλμάτων στις μεταγενέστερες περιόδους αναδεικνύει όλο και πιο πολύ τα χαρακτηριστικά του σώματος και του προσώπου. Επίσης το αμφιλεγόμενο χάλκινο  άγαλμα του Δία-Ποσειδώνα δεσπόζει επιβλητικό και στιβαρό παρά το πέρασμα των αιώνων.

22 20 17 9 3 1

Προχωρώντας ο επισκέπτης θα συναντήσει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο υπολογιστή  που ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Βάση των ερευνών και των ελληνικών επιγραφών που είναι αποτυπωμένες χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από σφουγγαράδες της Σύμης και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Πολλοί επισκέπτες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται καθημερινά το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών θέλοντας να μάθουν την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού που είναι χαραγμένη επάνω σε αυτά τα αριστουργήματα της ελληνικής  τέχνης. Αρχαίοι γλύπτες όπως ο Φειδίας, ο Πραξιτέλης, ο Αριστίων, ο Καλλίμαχος και άλλοι  κάνουν τους Έλληνες  να αισθάνονται περήφανοι με αυτήν την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που εκείνοι άφησαν και την Ελλάδα να κρατάει πολλά χρόνια  τώρα τα σκήπτρα του διεθνούς πολιτισμού.

Το μουσείο κοσμούν πολλοί ανεκτίμητοι θησαυροί από την αρχαιότητα και εμείς οι Έλληνες επισκέπτες κυριαρχηθήκαμε  από θαυμασμό και δέος όταν αντιληφθήκαμε εκείνη την  γραμμή που διαχωρίζει τον αρχαίο θαυμαστό ελληνικό πολιτισμό μας από την σύγχρονη γκρίζα πραγματικότητα.

Ελπίδα, εκπαιδευόμενη Α” κύκλου

τελος

2 σχόλια στο επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  1. Ο/Η Γιούλη Νικολαίδου λέει:

    Μου άρεσε πολύ το άρθρο!

  2. Ο/Η Ελπίδα Θεοφάνους λέει:

    Σας ευχαριστώ θερμά!!

Σχολιάστε

Top