Όταν το ίντερνετ γίνεται επικίνδυνο…
Δύσκολο, αν όχι αδύνατο, θα ήταν να αντιταχθεί κανείς στην άποψη ότι το διαδίκτυο, ή αλλιώς ίντερνετ, έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων.
Ωστόσο, το μέσο αυτό ενέχει και πολλούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, οι χρήστες του, λόγω του ότι βομβαρδίζονται από πληθώρα πληροφοριών, αδυνατούν να ελέγξουν την εγκυρότητά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Η άκριτη αποδοχή των πληροφοριών από τα άτομα οδηγεί όχι μόνο σε αδρανοποίηση της σκέψης τους, αλλά και στην ευκολότερη χειραγώγησή τους. Αυτό γίνεται ευκολότερο, καθώς το ίντερνετ επιβάλλει την αγγλική γλώσσα που, σε συνδυασμό με την προβολή ξένων προτύπων ζωής, μπορεί να συρρικνώνει τη σκέψη και τη γλώσσα αλλά και να αλλοιώνει την εθνική ταυτότητά των λαών.
Ταυτόχρονα το διαδίκτυο επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στην επαγγελματική πορεία των χρηστών του. Η πολύωρη ενασχόληση με το συγκεκριμένο μέσο προκαλεί εθισμό και επιφέρει την αποξένωσή τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Οι περιορισμένες διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς πρέπει να αναφερθεί ότι ο ψηφιακός αυτός κόσμος δημιουργεί άγχος σε εκείνους που δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει άμεσα ένα νέο είδος ανισότητας, το οποίο δίνει ένα πλεονέκτημα σ’ αυτούς που έχουν γνώσεις, ενώ απομονώνει τους υπόλοιπους. Επιπλέον το διαδίκτυο προκαλεί μεγάλη επανάσταση στον τομέα της εργασίας, αφού με την ευρύτατη χρήση των Η/Υ στη βιομηχανία, στο εμπόριο κτλ. απαιτούνται λιγότεροι εργαζόμενοι, γεγονός που αυξάνει την ανεργία.
Συνοψίζοντας, το διαδίκτυο έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή στην οποία όμως οι χρήστες του δεν έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αυτό συνεπάγεται. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνει κατανοητή από όλους η με μέτρο χρησιμοποίησή του, με στόχο να αξιοποιούνται δημιουργικά οι δυνατότητές του.
Ελένη Καστέλλου
Ένα σχόλιο στο Όταν το ίντερνετ γίνεται επικίνδυνο…
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο !