Το Ευρωπαϊκό όνειρο

eu-map

Με αφορμή την συμμετοχή του σχολείου μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroscola, δόθηκε η αφορμή να συζητήσουμε για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την σημασία της για τα κράτη της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σπουδαίο κατόρθωμα στον κοινωνικό-πολιτικό τομέα της ανθρωπότητας, καθώς έθνη που επί δύο παγκόσμιους πολέμους βρισκόντουσαν στα αντίπαλα στρατόπεδα, αποφάσισαν με γνώμονα το κοινό συμφέρον του ανθρώπου να αφήσουν τις διαφορές τους και να ενωθούνε. Η κάποτε ήπειρος των πολέμων μετατράπηκε σε μια ήπειρο της αποδοχής του διαφορετικού και του διαλόγου, δίνοντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σπουδαία σημασία για όλη την υφήλιο, αφού αποτελεί δείγμα για το πώς η ενοποίηση του «γένους homo» μπορεί να επιφέρει σειρά από θετικά αποτελέσματα στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως γεωλογικά, οικολογικά, οικονομικά, επιστημονικά κ.α.

Αυτό το μεγαλείο της ένωσης προσπαθούνε οι Ευρωπαϊκοί φορείς να μοιραστούν με την νεολαία της Ευρώπης μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπως το Euroscola  ή το Erasmus. Έτσι περνούν το μήνυμα ότι μόνο μια πλήρη και ισχυρή ένωση των κρατών της γηραιάς ηπείρου θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον για την μελλοντική γενιά των Ευρωπαίων πολιτών.

Μ.Κ

Σχολιάστε

Top