Η κοινωνία απέναντι στα ΑΜΕΑ

ΑΜΕΑ

Εδώ και πολλά χρόνια, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) βιώνουν συχνά τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων, καθώς και την περιφρόνηση για τις ικανότητες τους. Η στάση αυτή των συνανθρώπων τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να προβάλλουν τη διαφορετικότητά τους και πιθανόν να βρουν εργασία, τους επηρεάζει σε όλη τους την καθημερινότητα.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Αρχικά, οι πολίτες θα πρέπει να αποδεχθούν την διαφορετικότητα τους, καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι με βάση την νομοθεσία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βοηθούν τα άτομα αυτά, χωρίς να παραβιάζουν τον ιδιωτικό τους βίο. Είναι απαραίτητο ακόμη να τα ενθαρρύνουν, ώστε να εκφράζονται ελεύθερα, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, σε ίδιο επίπεδο με τους άλλους πολίτες, μέσω οποιουδήποτε μέσου επικοινωνίας επιθυμούν.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι πολιτείες θα πρέπει να φροντίζουν για την διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που θα στηρίζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένα εκπαιδευτικά κτήρια, τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα σε παιδιά με ειδικά προβλήματα να φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Έτσι, δεν θα αναγκάζονται οι γονείς τους να τα στείλουν σε ιδιωτικά σχολεία, ξοδεύοντας πολλά χρήματα. Παράλληλα, και οι καθηγητές θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι, ώστε να γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές και διδακτικές ανάγκες των μαθητών.

Επιπρόσθετα, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να ωθούν τα άτομα αυτά να συμμετέχουν, όπως όλοι οι άλλοι, στην πολιτιστική ζωή και να διασφαλίζουν τη διασκέδαση και ψυχαγωγία τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διευκόλυνση πρόσβασης σε θέατρο, κινηματογράφο, και σε άλλες δραστηριότητες καλλιτεχνικού είδους. Έτσι, οι πολιτείες θα ενθαρρύνουν την άσκηση του καλλιτεχνικού και δημιουργικού τους ταλέντου, όχι μόνο για ιδιωτικό σκοπό αλλά και για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Στο χώρο εργασίας πολύ συχνά δεν δίνονται ευκαιρίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν την υποχρέωση, λοιπόν, οι πολίτες και η πολιτεία να αποδέχονται το δικαίωμα στην εργασία των ατόμων αυτών ισότιμα με τους άλλους. Αυτό προϋποθέτει να ασκούν μια εργασία που θα διαλέξουν ελεύθερα και θα είναι προσβάσιμη σε αυτούς. Άρα θα πρέπει οι εργοδότες, δημόσιο ή ιδιώτες, να προστατεύουν τα άτομα αυτά και να προσφέρουν ευκαιρίες για εργασία.

Π.Σ.

Σχολιάστε

Top