Κάθε ματιά και μια γωνία

f2e3e4a00f4d68f4b1229672fc289f96-anastasia

Η ανάγκη μας να κατανοήσουμε τα πάντα γύρω μας, η ανάπτυξη της φιλοσοφίας και κατόπιν των επιστημών, δημιούργησε έναν κόσμο διαφόρων απόψεων. Κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να συγκρίνει τις πληροφορίες, που σε μια μεταβιομηχανική εποχή του παρέχονται διαρκώς, και να καταλήξει στο δικό του αποτέλεσμα. Η μία άποψη αντικρούει την άλλη και κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί ένας σπασμένος καθρέφτης με διάφορες οπτικές γωνίες.

Ένα αντικείμενο μπορεί να έχει 7,9 δισεκατομμύριο πιθανές εκδοχές χρησιμοποίησης, αναλόγως τι θα δει ο κάθε άνθρωπος σε αυτό. Για παράδειγμα, σε ένα βάζο κάποιος μπορεί να βάλει μέσα λουλούδια, άλλος φαγητό, ή άλλος να το θεωρήσει ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης και να το τοποθετήσει σε μια γκαλερί.

Η απορία είναι σε έναν κόσμο γεμάτο με τόσες οπτικές γωνίες πώς γίνεται να υπάρχει δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα; Λοιπόν,  με μια ρεαλιστική ματιά συνειδητοποιούμε ότι   ποτέ δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από τις πράξεις της δικαιοσύνης. Πάντα υπάρχουν άτομα που θεωρούν λανθασμένη μια δικαστική απόφαση. Πιθανόν πάνω στο θέμα να είδαν άλλα στοιχεία και με την δική τους κριτική σκέψη να δημιούργησαν άλλη άποψη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι νόμοι που φυσικά δεν είναι αποδεχτοί από όλους, όμως είναι απαραίτητο ένας εκπρόσωπος της δικαιοσύνης να τους ακολουθεί. Οι βασικοί νόμοι της χώρας μας  εξαρτώνται από ότι η ελευθερία του κάθε ατόμου σταματάει εκεί που ξεκινάει του άλλου. Ένας φόνος ή ένας βιασμός είναι θέματα κατακριτέα, γιατί ο δράστης καταπατάει την ελευθερία του θύματος. Όπως επίσης κάποιοι ρατσιστικοί σχολιασμοί θεωρούνται απαράδεχτοι, γιατί υποβαθμίζουν αδίκως τον δέκτη του σχολιασμού.

Πολλά άτομα πιθανόν να διαμαρτυρηθούν, διότι πιστεύουν πως με αυτούς τους όρους περί ρατσιστικού σχολιασμού καταπιέζεται η δική τους ελευθερία λόγου. Φυσικά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το είδος σχολιασμού απαγορεύεται επειδή δημιουργεί μίσος και αρκετές φορές ακολουθούν πράξεις βίας, κάτι που το κράτος προσπαθεί να αποφύγει. Γι’ αυτό σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 4285 οποιαδήποτε πράξη διάκρισης τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών ως 3 χρόνων και με χρηματική ποινή 5 ως 20 χιλιάδων ευρώ.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ως ανεξάρτητα άτομα, έχουμε το δικαίωμα να πράξουμε και να δημιουργήσουμε όπως εμείς νομίζουμε, να καλλιεργήσουμε τις δικές μας απόψεις και τα δικά μας πιστεύω, αλλά για όλα υπάρχει ένα όριο. Μπορεί ο κάθε ένας να βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία, όμως μην ξεχνάτε όλοι κοιτάμε τον ίδιο καθρέφτη.

http://www.odigostoupoliti.eu/nomos-42852014-katapolemisi-ratsismou-ke-xenofovias/

Α.Ο.

Σχολιάστε

Top