Σχολικό άγχος

woah

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που κάνει την εμφάνιση του στους ανθρώπους από μικρή ηλικία, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην συμπεριφορά του ατόμου στην καθημερινή μας ζωή. Ως έφηβος μπορώ να καταλάβω πώς αισθάνονται οι άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Πρόκειται για ένα αρκετά άσχημο συναίσθημα που νιώθουμε οι περισσότεροι σε αυτήν την ηλικία, κυρίως λόγω του σχολείου αλλά όχι μόνο.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δυστυχώς είναι πολύ πιεστικό.. Κυρίως στο λύκειο το άγχος κορυφώνεται! Ένα παιδί στην εφηβεία δυσκολεύεται να ζήσει μία «ελεύθερη» ζωή, καθώς το πρόγραμμα του είναι γεμάτο με υποχρεώσεις. Τις περισσότερες φορές το άγχος που αισθανόμαστε είναι για τις επιδόσεις μας και αυξάνεται λόγω της στάσης των γονιών μας. Οι γονείς, προσπαθώντας να συγκρίνουν το παιδί τους με άλλα παιδιά, χειροτερεύουν την κατάσταση, επειδή πολλές φορές το κάνουν να νιώθει αποτυχημένο λόγω μιας κακιάς επίδοσης. Έτσι, το άγχος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή ζωή ενός εφήβου, αφού του χαλάει την διάθεση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νεύρα, πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες αλλά ακόμα και τάσεις λιποθυμίας.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι αντιμετώπισης αυτής της «ασθένειας» τους οποίους αξίζει να αναζητήσουμε. Για αρχή, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, χωρίς όμως να το πιέζουν. Επίσης, όταν το παιδί νιώθει πολύ αγχωμένο, καλό θα ήταν να κάνει ένα διάλειμμα από όποια δραστηριότητα κάνει και να χαλαρώσει για λίγη ώρα, παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή συνομιλώντας με έναν φίλο. Ένας ακόμα τρόπος είναι να ακούσει λίγη μουσική και για λίγη ώρα να ξεχάσει ό,τι τον προβληματίζει και τον αγχώνει.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε, το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις… Πρέπει να βοηθάμε όποιον άνθρωπο βλέπουμε αγχωμένο, εξηγώντας του πως το άγχος δεν μπορεί να αλλάξει μια κατάσταση αλλά μόνο εμάς προς το χειρότερο…

Β.Σ.

 

Σχολιάστε

Top