Δημόσιος θηλασμός και κοινωνική αποδοχή

θηλασμοσ

Υπάρχει άραγε στα μάτια μας πιο όμορφος δεσμός από αυτόν μητέρας-νεογνού; Υπάρχει πιο αγνή εικόνα από αυτή της μητέρας που θηλάζει το νεογέννητο μωράκι της στην αγκαλιά της; Κι όμως, καθημερινά χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως μπαίνουν στο στόχαστρο συμπολιτών τους για μια από τις πιο φυσιολογικές και τρυφερές πράξεις: τον θηλασμό, που πλέον δειλά-δειλά ξεκινά να πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

Ο εγκλεισμός και των δύο στο σπίτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να θηλάσει η μητέρα, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Καταρχάς, είναι σημαντικό η μητέρα αλλά και το μωρό να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, να επικοινωνήσουν, να συναναστραφούν με τους γύρω τους. Έπειτα, από τη στιγμή που η γυναίκα έχει πλέον ενσωματωθεί στον εργασιακό χώρο, είναι απαραίτητη η επιστροφή της στην κανονική ροή του προγράμματός της και για το ψυχολογικό αλλά και το οικονομικό όφελος που προσφέρει αυτό. Την ίδια στιγμή όμως, με την άρνηση των πολιτών για τον δημόσιο θηλασμό, οι νέες μητέρες τον αντικρίζουν ως ανασταλτικό παράγοντα και προβληματίζονται για την συνέχισή του.

Πολλές εμφανίζονται να είναι οι μαρτυρίες νέων μητέρων που έχουν δεχθεί λεκτική επίθεση από περαστικούς, επειδή θήλασαν τα βρέφη τους σε ένα παγκάκι της πλατείας ή ενώ βρίσκονταν στο λεωφορείο. Παρουσιάζουν το γεγονός αυτό προσβλητικό, ντροπιαστικό ή ακόμη και τις ίδιες ως παραδείγματα προς αποφυγή, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τελικά η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι αρκετά ευσυνείδητη! Η σκέψη για την διακοπή του θηλασμού, βέβαια, έρχεται αντίθετη με τις μελέτες των ειδικών για την αναγκαιότητα του μητρικού γάλακτος στα νεογέννητα, λόγω των θρεπτικών ουσιών που προσφέρει. Συνεπώς, δημιουργείται μια μόνιμη σύγχυση στο μυαλό κάθε νέας μητέρας, αλλά και κάθε γυναίκας που σκοπεύει να γίνει μητέρα.

Σήμερα, ρίχνοντας το βλέμμα μας στις γύρω χώρες της υφηλίου, διαπιστώνουμε ευχάριστα πως ο δημόσιος θηλασμός έχει αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο ανά κοινωνία, αλλά και να γίνεται κομμάτι της ζωής των πολιτών τους. Συγκεκριμένα, χώρες όπως η Γαλλία και η Μ. Βρετανία προστατεύουν με νόμο τον δημόσιο θηλασμό, η Αυστραλία  απαγορεύει τη διάκριση κατά των γυναικών που θηλάζουν δημοσίως και η Γερμανία τον έχει ευρύτερα αποδεχθεί, χωρίς την παρουσία νόμου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απαρτίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από κατοίκους που βρίσκονται απέναντι στις νέες μητέρες, πολλές φορές φτάνοντας σε ακραία και βίαια περιστατικά. Η Ελλάδα από την πλευρά της, γυρίζει την πλάτη της και στέκεται ανένδοτη απέναντι στις γυναίκες που αναζητούν το δικαίωμά τους απέναντι σε κάτι τόσο αναγκαίο και  φυσιολογικό για τις ίδιες, τα βρέφη αλλά και κατ’ επέκταση για την πολιτεία. Είτε με τη θέσπιση νόμου για την προστασία των νέων αυτών μητέρων ή ακόμη και την προσέγγιση των πολιτών με καμπάνιες για το συγκεκριμένο θέμα με σκοπό την εξοικείωση, αλλά και την ενημέρωση τους για την σημαντικότητά του, η ελληνική κοινωνία μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Ωστόσο, για έναν λαό που θέλει να χαρακτηρίζεται πολιτισμένος, ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει να επιβάλλονται από τους νόμους, αλλά να επιλέγονται αυτοπροαίρετα. Ας μην αφήσουμε λοιπόν απαρχαιωμένες αντιλήψεις, όπως αυτή της ντροπής για το γυμνό σώμα, να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ζωή των γυναικών και την υγιή ανάπτυξη των νεογνών. Ας εξαλείψουμε κάθε ντροπή για το γυναικείο, το ανθρώπινο σώμα και ας αντικρίσουμε την ομορφιά της μητρότητας χωρίς να την κρίνουμε.

Κ. Γ.

Σχολιάστε

Top