Ένας νέος κόσμος των εφήβων

Ένας νέος κόσμος των εφήβων

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη πως στις ημέρες μας το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες και στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν το γεγονός αυτό, καθώς οι νέοι περνάνε την ημέρα τους πάνω από την οθόνη του κινητού τους τουλάχιστον τρείς ώρες. Καθώς όμως η σχέση των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα γίνεται όλο και πιο εμμονική, οι αρνητικές συνέπειες αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητική διάσταση.

Απαραίτητο λοιπόν είναι να αναλύσουμε την σχέση των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα. Μέσα σε λίγα χρόνια το κινητό έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας τους. Οι έφηβοι έχουν συνηθίσει από μικρή ηλικία να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα είτε για να αναζητούν και να βρίσκουν πληροφορίες γρήγορα, είτε για να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Όλος ο κόσμος τους βρίσκεται στην οθόνη του κινητού τους! Οι έφηβοι έχουν συνδέσει την κοινωνική τους ζωή με αυτό. Όλα τα προσωπικά βιώματα και οι εμπειρίες των νέων βρίσκονται εκεί μέσα. Από τα πιο απλά πράγματα, μέχρι και τα πιο σύνθετα. Το γεγονός να μην κατέχει ένας έφηβος κινητό στις ημέρες μας, αποτελεί κατά την γνώμη όλων των εφήβων ένα τεράστιο σφάλμα. Η απώλεια του κινητού τηλεφώνου ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή! Πιστεύουν πως το κινητό είναι το μόνο μέσο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και διασκέδασης και για αυτό σπαταλάνε τον χρόνο τους σε αυτό νομίζοντας πως έτσι θα καλύψουν τις ψυχικές τους ανάγκες, χωρίς να αναζητάνε άλλους τρόπους ψυχαγωγίας και έκφρασης.

Έτσι οι συνέπειες της πολύωρης ενασχόλησης με το κινητό τους τηλέφωνο είναι ολέθριες! Πρώτιστης σημασίας αποτελούν τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από αυτό. Η εμμονή των εφήβων με το κινητό τους τηλέφωνο μπορεί να τους προκαλέσει κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα και προβλήματα όρασης,  καθώς εκτίθενται για πολλές ώρες σε ακτινοβολία επικίνδυνη για τη υγεία τους.

Άλλη μια επίσης σημαντική και συχνή συνέπεια της πολύωρης ενασχόλησης των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Έφηβοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης εγκληματικών προσωπικοτήτων οι οποίοι είτε παραπέμπουν τους εφήβους στην κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού, είτε στην σεξουαλική παρενόχληση, είτε ακόμα και στον θάνατο.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η σχέση των νέων με τα κινητά τους τηλέφωνα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και ανεπιθύμητα πρόσωπα που μπορούν να καταστρέψουν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά τον έφηβο.

Κ.Μ.

Σχολιάστε

Top