Γονείς και πίεση

25868B8B-1489-4690-893B-60C29ED180DB ΚΕΒΙΝΑ

Στην σημερινή εποχή όσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας τόσο αυξάνεται και η πίεση που νιώθουμε από τους γονείς μας. Ίσως να νομίζουν πως πρέπει να μας βάλουνε στην ρουτίνα και στο σκεπτικό ενός ενήλικα αλλά είναι δίκαιο; Είναι δίκαιο ένα παιδί της σχολικής ηλικίας να δέχεται τέτοια ψυχολογική πίεση;

Αρχικά μπαίνοντας στο γυμνάσιο, οι γονείς σου αρχίζουν να σε αντιμετωπίζουν με άλλον τρόπο, διαφορετικό. Ουσιαστικά σε εκείνη την στιγμή της ζωής σου αφήνεις όλη την παιδικότητα του δημοτικού και περνάς σε μια άλλη φάση, που οι γονείς σου το κάνουν πολύ εμφανές, υπενθυμίζοντας το συνέχεια. Σύμφωνα με αυτούς, στη μέση εκπαίδευση πρέπει να διαβάζεις περισσότερο και σου φορτώνουν τις πρώτες ευθύνες. Ευθύνες για το σπίτι, για τα αδέρφια σου και γενικώς σε ό,τι τους απασχολεί σε ανακατεύουν. Έπειτα περνώντας τρία χρόνια δύσκολης σχολικής ζωής, μπαίνεις στο λύκειο. Το οποίο λύκειο έχει ένα βουνό άγχη να σου δημιουργήσει με την δυσκολία του, και εκεί νιώθεις την πραγματική πίεση των γονιών σου.

Οι γονείς κυρίως σε πιέζουν στο κομμάτι των βαθμών. Δεν τους νοιάζει συχνά πώς θα το κάνεις, πόσο κόπο και διάβασμα θα ρίξεις… θέλουν να δουν από σένα το τέλειο, το οποίο τέλειο για αυτούς είναι, στην κλίμακα των βαθμών, δεκαοκτώ και πάνω στον μέσο όρο, αλλιώς σε θεωρούν ανίκανο. Όλα αυτά χωρίς να ξέρουν πολλές φορές πως εσύ προσπάθησες, έκατσες ώρες να διαβάσεις, ώρες να στεναχωριέσαι για ασκήσεις που δεν μπόρεσες να κάνεις. Αλλά όχι δεν το καταλαβαίνουν πάντα πόσο σε επηρεάζει αυτό ψυχολογικά, το πόσο χάλια νιώθεις όταν βλέπεις πως τους έχεις απογοητεύσει και τότε  αρχίζεις να ρίχνεις όλη την ευθύνη πάνω σου… πως δεν διάβασες αρκετά ή πως δεν έδινες πολύ σημασία στο μάθημα. Εσύ όμως  έκανες ό,τι μπορούσες αλλά πλέον δεν είναι κανείς εκεί για να ακούσει αυτή την μικρή φωνή στο μυαλό σου που σου λέει μπράβο, προσπάθησες…

Πέρα από την πίεση των βαθμών και του διαβάσματος, οι γονείς θέλουν να σε δουν ενεργό και την υπόλοιπη μέρα. Γι’ αυτό μάλιστα σε μαλώνουν και σου φωνάζουν όταν είσαι συνέχεια με το κινητό. Το οποίο κινητό το χρησιμοποιείς για να φύγεις λίγο από τον πραγματικό κόσμο, να ηρεμήσεις από όλη την ένταση της ημέρας, να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Κάτι το οποίο δεν το καταλαβαίνουν πολλές φορές και σου φωνάζουν συνέχεια. Μην κάθεσαι πολύ με το κινητό, μην κοιμάσαι τόσο πολύ, μην βγαίνεις τόσες ώρες έξω, μην, μην, μην …

Κ.Π.

Σχολιάστε

Top