ΑΣΤΕΓΙΑ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Αστεγία ένα συχνό φαινόμενο

Η αστεγία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οι άστεγοι, περνούν τις ημέρες τους στους δρόμους, τρέφονται με αποφάγια τα οποία βρίσκουν στους κάδους και αναζητούν ένα ζεστό μέρος για να περάσουν την νύχτα τους. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η αστεγία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως της ανεργίας, η οποία συνδέεται με τη φτώχεια, των διάφορων προβλημάτων υγείας, καθώς επίσης και της βίας, λεκτικής ή σωματικής, που υπάρχει σε πολλές οικογένειες και οδηγεί ορισμένα άτομα στο να εγκαταλείψουν τη στέγη τους. Οι αιτίες αυτές είναι οι κυριότερες και αυξάνουν το ποσοστό αστεγίας σε όλο τον πλανήτη.

Το μειωμένο προσδόκιμο ζωής, οι ψυχολογικές διαταραχές, οι διακρίσεις καθώς επίσης και τα εμπόδια που προκύπτουν στους ανθρώπους αυτούς είναι μερικές από τις συνέπειες του φαινομένου. Απόρροια των ψυχολογικών διαταραχών είναι προβλήματα όπως ο αλκοολισμός και η εγκληματικότητα που εντείνουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Οι άστεγοι βιώνουν και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με συνέπεια να μην μπορούν να επισκεφτούν καταστήματα, αλλά και πολλές φορές ιδρύματα.

Η αντιμετώπιση της αστεγίας απαιτεί οργάνωση και θέληση. Σημαντική ενέργεια θα ήταν η δημιουργία περισσότερων ιδρυμάτων κοινωνικής μέριμνας έτσι ώστε όλο και λιγότεροι άνθρωποι να είναι αβοήθητοι, δίχως στέγη και τροφή. Έπειτα, ένα ακόμη σημαντικό βήμα θα ήταν η εύρεση εργασίας με σκοπό να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι το δικό τους εισόδημα. Φυσικά, είναι ύψιστης σημασίας να βοηθάμε τους αστέγους, προσφέροντάς τους τροφή, ένδυση και είδη πρώτης ανάγκης.

Καταλήγοντας, αν ληφθούν αυτά τα μέτρα είναι πιθανό πώς το ποσοστό αστεγίας θα μειωθεί και ελάχιστοι άνθρωποι θα παραμένουν στους δρόμους. Η επίλυση του προβλήματος θα έχει θετικές συνέπειες τόσο για την κοινωνία, όσο και για τα άτομα που θα αποκτήσουν μία ζωή με νόημα.

Δ.Ε.

Σχολιάστε

Top