«ERROR» Ιδιωτικότητας

online-privacy

Ζούμε σε μια εποχή, όπου η τεχνολογία ασκεί καθοριστική επιρροή στις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Τούτο το αντιληφθήκαμε πολύ περισσότερο, όταν βρισκόμασταν εν καιρώ καραντίνας για τον κορονοϊό, όπου οι διάφορες δραστηριότητές μας, πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Οι υπηρεσίες που μας προσφέρει η τεχνολογία, φαίνονται εκ πρώτης όψεως θετικές. Όμως, όπως από προσωπική εμπειρία κατανοήσαμε και από την τηλεκπαίδευση ως μαθητές, ενέχονται κίνδυνοι ιδιωτικότητας.

Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα που πιστοποιούν τη θέση αυτή. Χαρακτηριστικό αποτελούν τα «αθώα cookies» που άκριτα δεχόμαστε στις διάφορες περιηγήσεις μας στο διαδίκτυο. Επίσης, οι διάφορες κριτικές πάνω σε θέματα ενδιαφέροντος, που δεν διστάζουμε καθόλου να υποβάλουμε στον ιστότοπο. Κάθε κίνησή μας καταγράφεται από μηχανισμούς που, όπως φαίνεται, καραδοκούν στους διάφορους ιστοτόπους, ώστε να αντλήσουν πληροφορίες μας και δυστυχώς το σύνολο όλων αυτών των κινήσεων, οδηγούν στη διαμόρφωση μιας «ηλεκτρονικής προσωπικότητας», η οποία δεν διαφέρει και πολύ από την κανονική και που ο καθένας μπορεί να διαθέτει πρόσβαση σε αυτήν.

Σε αυτό το θέμα, μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες λύσεις. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όταν χρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα, να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια, τι κρύβεται πίσω από το πάτημα ενός κουμπιού. Έπειτα, θα πρέπει να διαθέτουμε ισχυρή προσωπικότητα, με κριτική ικανότητα και θέληση, ώστε αντιληφθούμε τον κίνδυνο,  να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των προσωπικών μας στοιχείων και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως ανεξάρτητες  ανθρώπινες οντότητες.

Δεν αρκεί όμως μόνο η δική μας δράση. Διότι εάν δεν υπάρξει παράλληλα και θεσμική αντιμετώπιση του φαινομένου, πάντοτε θα υποφώσκει ο κίνδυνος για την ιδιωτικότητά μας. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης αυτής, θα πρέπει να εφαρμοστούν σαφή όρια από την δικαιοσύνη, με βαρύτατες ποινές σε περίπτωση που παραβιαστούν. Επίσης, θα πρέπει οι διάφοροι ιστότοποι, να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας στον τρόπο λειτουργίας τους.

Στην εποχή αυτή της τεχνολογίας, όλα αυτά θα πρέπει να τα συνηθίσουμε. Είναι αναγκαίο κακό να ζούμε συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά κάτι τέτοιο θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας.

Κ.Ι.

Σχολιάστε

Top