Ιδιωτικότητα: Πραγματικότητα ή Αυταπάτη;

271895666_1057356068518767_8942899113907629124_n

Τα τελευταία χρόνια τα τεχνολογικά μέσα αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα κινητά» και τα «έξυπνα ρολόγια», εισχωρούν όλο και περισσότερο στη ζωή μας και μας γίνονται απαραίτητα. Κάθε φορά όμως που χρησιμοποιούμε ένα από αυτά τα μέσα φανερώνουμε σε κάποιους φορείς, εταιρίες και κράτη ένα μέρος της ζωής μας και της προσωπικότητάς μας αυτοβούλως. Υφίσταται, τελικά, σήμερα αυτή η πολυπόθητη από όλους ιδιωτικότητα;

Κατεβάζουμε μία εφαρμογή στο κινητό; Αποδεχόμαστε υποχρεωτικά τους όρους απορρήτου. Ψάχνουμε  κάτι στο διαδίκτυο; Αποδεχόμαστε και πάλι τους όρους απορρήτου. Όροι που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία των νέων ψηφιακών μέσων και εφαρμογών, οι οποίοι μας κάνουν να θυσιάζουμε κάθε μέρα ένα μέρος της ιδιωτικής μας ζωής. Αυτοί οι όροι που κανείς μας δεν διαβάζει και όμως αποδέχεται δίνουν την άδεια σε επιχειρήσεις και κράτη να βλέπουν και να επεξεργάζονται τις προτιμήσεις μας, τα ενδιαφέροντά μας, τις σκέψεις μας, την τοποθεσία μας, ακόμα και την κατάσταση της υγείας μας. Ακόμα μία οικειοθελής παραχώρηση της ιδιωτικότητάς μας συμβαίνει και την αγορά και χρήση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών, όπως οι ψηφιακές ζυγαριές, τα ψηφιακά οξύμετρα, τα «έξυπνα ρολόγια» κ.λπ. Όλες αυτές οι τεχνολογίες μετρούν το βάρος μας, τους καρδιακούς μας παλμούς, την πίεσή μας κ.λπ. και παρέχουν πληροφορίες στις κατασκευαστικές εταιρίες για την κατάσταση της υγείας μας. Πληροφορίες που οι εταιρίες αυτές πολύ εύκολα μπορούν να πουλήσουν σε διαφημιστικές εταιρίες, αλλά και πολιτικούς, θυσιάζοντας τες στο βωμό της κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει μεγάλη αναγνώριση και μας έχουν γίνει απαραίτητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά εμείς οι νέοι με σκοπό να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις του καιρού μας και με τους συνομηλίκους μας, στην αναζήτηση για την αποδοχή τους, δημοσιεύουμε κάθε μέρα ανελλιπώς στιγμές από την προσωπική μας ζωή αλόγιστα, αποκαλύπτοντας στους «φίλους» μας ένα κομμάτι του εαυτού και της προσωπικότητάς μας. Τέλος, στα χρόνια του κορονοϊού η τεχνολογία αποτέλεσε σύμμαχο στις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσης του ιού. Στην Κίνα η κυβέρνηση παρακολουθούσε μέσω  των κινητών τηλεφώνων την κατάσταση της υγείας των πολιτών και τις προσωπικές τους επαφές με την ανάπτυξη των συστημάτων εντοπισμού τοποθεσίας και αναγνώρισης προσώπου. Την ίδια στιγμή εμείς στην Ελλάδα έπρεπε να αναφέρουμε μέσω γραπτών μηνυμάτων πότε βγαίνουμε από το σπίτι μας και τον λόγο της εξόδου μας και να δηλώνουμε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μας τεστ στο διαδίκτυο, δίνοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας στην πολιτεία. Και όλα αυτά χάρης την γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα μέσα που έχουμε σήμερα. Καθώς τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό πριν από 50 ή ακόμα και 20 χρόνια.

Όπως είδαμε, λοιπόν, οι κίνδυνοι από την παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας είναι πολλοί και οι παραβιάσεις της στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερες. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ατομική αλλά και θεσμική προσπάθεια για την προστασία της, όσο ακόμα μπορούμε. Αρχικά, από την πλευρά μας, την πλευρά του ατόμου, πρέπει και διαλέγουμε προσεκτικά τις ιστοσελίδες που μπαίνουμε και ποιους όρους αποδεχόμαστε για την χρήση τους. Ας σπαταλήσουμε 2 λεπτά από την ζωή μας για να διαβάσουμε έστω και μία φορά αυτούς του όρους. Δεν αξίζει η προστασία της ιδιωτικότητάς μας 2 λεπτά από τη ζωή μας; Ακόμα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς για την εγγραφή και σύνδεσή μας στις διάφορες εφαρμογές και ιστοσελίδες, ώστε να είναι δύσκολο να παραβιαστούν και να κλαπούν δεδομένα μας. Επιπλέον, πρέπει να προσέχουμε τις προσωπικές πληροφορίες που μοιραζόμαστε με αυτές και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κοινοποίηση προσωπικών μας στιγμών δεν θα μας κάνει πιο αρεστούς στους άλλους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ειδικά εμείς οι νέοι ότι ο αριθμός στην ένδειξη των ακολούθων δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν αριθμό που δεν λέει στην πραγματικότητα τίποτα για τον εαυτό μας. Ένα ακόμα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας της ιδιωτικότητας είναι επίσης η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής διεύθυνσης την οποία θα χρησιμοποιούμε για την εγγραφή μας στις ύποπτες ή στις χαμηλού βαθμού ασφαλείας ιστοσελίδες. Παράλληλα, το κράτος είναι καλό να ενημερώσει τους πολίτες για τις μεθόδους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και να ενισχύσει την υπηρεσία καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος ώστε οι πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουροι ότι η παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων τιμωρείται. Τέλος, οι ίδιες οι εταιρίες πρέπει να αναπτύξουν ένα γερό λογισμικό, ώστε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών να μην μπορούν να κλαπούν από επίδοξους hackers.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η ιδιωτικότητα είναι κάτι που όλοι μας ζητάμε και ισχυριζόμαστε ότι προσπαθούμε να προστατέψουμε. Στην πραγματικότητα όμως, είναι κάτι που έχουμε παραχωρήσει καιρό τώρα και παραχωρούμε κομμάτι της καθημερινά, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτό πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε και να φροντίσουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής ότι μπορούμε εμείς, η πολιτεία, αλλά και οι εταιρίες, για να σώσουμε ότι απέμεινε από αυτή.

Α.Π.

Σχολιάστε

Top