ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!

images

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υπογράφτηκε από τα κράτη -μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Η Σύμβαση αυτή  περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λ.π)

Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση ,την υγεία ,την πρόνοια, την ψυχαγωγία κ.λ.π)

Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λ.π)

pagosmia-imera-dikaiomaton-tou-paidiou

Σύμφωνα με τη Σύμβαση όλα τα παιδιά είναι ίσα. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή να έχουν ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια. Έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους, έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα δικαιώματα των παιδιών.

Κάθε δικαίωμα είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αρμονική ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Τα δικαιώματα των παιδιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συμβάλει σημαντικά στο να κάνουν τον κόσμο ένα ασφαλέστερο και πιο ανθρώπινο μέρος για να ζει κανείς. Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται δεδομένα και κάθε γενιά πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξή τους, στην εκ νέου διαπραγμάτευσή τους, καθώς και στον αγώνα για να τηρηθεί η δέσμευση   για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού στο μέλλον.

Όλοι θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να καθρεπτίζεται μέσα τους η ψυχή μας.« Ο κόσμος δε μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας…’’.

Αργυρώ Θερίου  Β1

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Περί 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 8 Άρθρα
ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΑΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης