Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παρίσι

Της Θωμολλάρη Ειρήνης, Γ2
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΗΚΟΥΑΝΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ PARC DE PRINCES –
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ : 1) ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ PARC DE PRINCES από εξειδικευμένο αρμόδιο του σταδίου για Σχολικές ομάδες Μαθητών άμεσα συνδεδεμένο με το μάθημα των Αθλητικών Δραστηριοτήτων στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με την Κρουαζιέρα στον Σηκουάνα όπου μέσα στα γραφικά bateaux mouches που κύλησαν απαλά κάτω από τις θρυλικές γέφυρες, οι μαθητές/τριες θαύμασαν τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης με τα επιβλητικά μνημεία της. Κάνοντας τον γύρο του Ιλ ντε λα Σιτέ, η Παναγία των Παρισίων φαινόταν ομορφότερη από ποτέ καθώς την φώτιζαν οι αχτίνες του χειμωνιάτικου ήλιου!

Στη συνέχεια ακολούθησε η προγραμματισμένη Εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση στο Στάδιο Parc de Princes έδρα της γαλλικής ομάδας ποδοσφαίρου Παρί Σεν Ζερμέν, από εξειδικευμένο αρμόδιο του σταδίου για Σχολικές ομάδες Μαθητών όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές/τριες απόλαυσαν μία ξενάγηση πλούσια σε μάθηση στο χώρο του γηπέδου, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο τούνελ των παικτών, καθώς και στο Μουσείο του Σταδίου με τα τρόπαια της ομάδας ποδοσφαίρου.

Οι μαθητές/τριες γνώρισαν μέσα από την ξενάγηση την ιστορία της Παρί Σεν Ζερμέν που αποτελεί τον σύλλογο με την μεγαλύτερη συνεχόμενη παρουσία στο πρωτάθλημα, με κατακτήσεις του Κυπέλλου Γαλλίας, του Λίγκ Καπ και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Καθ’ οδόν για το ξενοδοχείο είδαν το Μικρό και το Μεγάλο Παλάτι, την Αψίδα του Θριάμβου, την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που το βράδυ ήταν γιορτινά φωτισμένη.


2η ΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11/24
ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΛΙΓΗΡΑ –ΜΝΗΜΕΊΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :
Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη στα ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ της Αναγέννησης, Château Royal de Chambord και Château Royal de Amboise– ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της UNESCO που βρίσκονται στην περιοχή της Κοιλάδας του ποταμού Λίγηρα, οι μαθητές γνώρισαν βιωματικά την Ιστορία την εποχή της Αναγέννησης και τη ζωή στα Βασιλικά Κάστρα, θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το μάθημα της Ιστορίας στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Θαύμασαν την αρχιτεκτονική των Βασιλικών Κάστρων, αλλά και τα σπουδαία έργα τέχνης που βρίσκονται μέσα στο καθένα απ’ αυτά, δραστηριότητα άμεσα συνδεδεμένη με το μάθημα των καλλιτεχνικών και των δεξιοτήτων του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όλη η μέρα ήταν αφιερωμένη στην εκπαιδευτική μετακίνηση στην Κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα, ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς, πλούσιος σε βλάστηση αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. H Κοιλάδα είναι μία από τις πλέον φημισμένες περιοχές παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Ένα μεγάλο τμήμα της κοιλάδας καταλαμβάνεται από το Δάσος της Ορλεάνης με βελανιδιές, πεύκα, αγριομηλιές, διάφορα είδη πτηνών όπως φασιανών, αλλά και θηλαστικών όπως ελαφιών, λαγών, σκίουρων κ.α. Πρώτη στάση στο Βασιλικό Κάστρο Σαμπόρ (Château Royal de Chambord) – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Προγραμματισμένη Εκπαιδευτική ξενάγηση από ειδικούς για Σχολικές ομάδες Μαθητών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάστρο της κοιλάδας του Λίγηρα, στο σχέδιο του οποίου συμμετείχε και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, με την περίφημη διπλή σπειροειδή σκάλα, όπου δύο άνθρωποι μπορούν να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν χωρίς να συναντηθούν ποτέ και οδηγεί στα βασιλικά διαμερίσματα του Francois I και του Louis XIV. Τo Château Royal de Chambord είναι γνωστό για την γαλλική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του, κτίστηκε ως κυνηγετικό καταφύγιο του Βασιλιά Φραγκίσκου Α. Βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο με έκταση 5000 περίπου εκταρίων, περιέχει πάνω από 400 δωμάτια, 365 τζάκια, 84 σκάλες και μία φανταστική οροφή. Διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση, έργα από την συλλογή του Λούβρου έχουν μεταφερθεί στο Κάστρο κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ οι βεράντες περιτριγυρισμένες από στέγες και καμινάδες σχηματίζουν ένα παραμυθένιο χωριό.

Μετά την ξενάγηση στο Κάστρο, οι μαθητές γνώρισαν την πόλη Μπλουά (Blois) στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, στην οποία δεσπόζει το Βασιλικό Κάστρο Μπλουά (Château Royal de Blois) ένα από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα, γνωστό ως ‘Λεξικό Αρχιτεκτονικής’, καθώς οι διάφορες πτέρυγές του αποτελούν εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 14ου-17ου αι. Πρόκειται για παλάτι που παραπέμπει στην εποχή των ηγεμόνων και βασιλιάδων της Γαλλίας. Η εσωτερική τετράγωνη αυλή του δημιουργείται από την ύπαρξη ισάριθμων περιμετρικών κτιρίων, μοναδική η κεντρική αίθουσα με το βασιλικό μπλε ταβάνι και η εξωτερική σκάλα του βασιλιά.


Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πόλη Amboise και το Βασιλικό Kάστρο Château d’ Amboise για προγραμματισμένη Εκπαιδευτική ξενάγηση από ειδικούς για Σχολικές ομάδες Μαθητών.
Το Βασιλικό κάστρο είναι αναγεννησιακού ρυθμού (15ος αι.), με το παρεκκλήσι του Saint Hubert όπου βρίσκεται ο τάφος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος άφησε εδώ την τελευταία του πνοή το 1519. Ένα ζωντανό Κάστρο, ανοιχτό στη φύση, το Κάστρο του Amboise προσφέρει επίσης μια μοναδική θέα στην πόλη και το οποίο έχει καταχωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :
1) Πύργος του Άιφελ–Κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ το 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ` ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Μοναδικό παγκόσμιο έργο Τέχνης της Βιομηχανικής Επανάστασης.
2) ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ – ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΡΙΕΡΑ
3) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ από ΤΗΝ Π. ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ Έλληνα ξεναγό ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ
4) ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ GEORGES POMPIDOU ME ΕΡΓΑ ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού και στο Τροκαντερό, που έδωσαν στους μαθητές/τριες κυριακάτικη πρωινή παριζιάνικη γεύση.

Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.
Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο.Ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει. Σήμερα, ο Πύργος ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.
Ένα από τα μεγάλα κλισέ των Χολιγουντιανών ταινιών είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.
Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας. (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%86%CE%B9%CF%86%CE%B5%CE%BB)
Στη συνέχεια περπάτησαν τη συνοικία Quartier Latin όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και όλοι οι εκδοτικοί οίκοι. Διέσχισαν την πλατεία της Σορβόννης, κατηφόρισαν το δρόμο rue de la Sorbonne και περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του Quartier Latin. Στη συνέχεια προχώρησαν προς την Παναγία των Παρισίων της οποίας θαύμασαν τον διάκοσμο με τα έξοχα υαλογραφήματα (βιτρώ) στα παράθυρα. Με κέντρο δράσης τον ναό συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το κλασσικό μυθιστόρημα με το τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων» το οποίο θα μελετήσουμε στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Hotel de Ville και ακολούθησε η προγραμματισμένη Εκπαιδευτική ξενάγηση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ με Οπτικό – Ακουστικό Υλικό για την ιστορία των εκθεμάτων του Μουσείου με περισσότερα από 30 χιλιάδες εκθέματα.



Ο εκπαιδευτικός στόχος ήταν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν οι μαθητές/τριες ανάμεσα στα άλλα καλλιτεχνικά έργα και την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, που εκθέτουν όλο το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος. Ταυτόχρονα, είδαν τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι να τους χαμογελά αινιγματικά. Την ίδια στιγμή, διάσημοι πίνακες της Αναγέννησης, έργα του νεοκλασικισμού και του ρομαντισμού πήραν το μερίδιο θαυμασμού που τους αναλογεί, όπως ο διάσημος πίνακας του Ντελακρουά “Η καταστροφή των Ψαρών και της Χίου”.

Μετά την ξενάγηση στο ΛΟΎΒΡΟ, περπάτησαν στην γοητευτική περιοχή Μαραί στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου βρίσκεται το διάσημο Centre Georges Pompidou στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Σύγχρονης & Μοντέρνας Τέχνης, όπου και παρακολούθησαν ξενάγηση.


4η ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2/12/24
ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΙΣΙΟΥ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ GARNIER ΜΕ ΈΡΓΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ –ΜΟΝΜΑΡΤΗ- ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΚΡΕ-ΚΕΡ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :
1)ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΙΣΙΟΥ – ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
2)Η ΟΠΕΡΑ GARNIER ME ΕΡΓΑ ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
3) ΜΟΝΜΑΡΤΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ –ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΚΡΕ-ΚΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΜΑΡΤΡΗΣ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ, ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη του Παρισιού, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ομιλία από τον Σεβασμιότατο, Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Σταμπλιάκας για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Δυτική Ευρώπη και την συνύπαρξή μας με τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες και Θρησκείες, καθώς και για τον τρόπο διατήρησης της ελληνικότητας στο εξωτερικό. Επιπλέον, έγινε μια σύντομη ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο.

Ακολούθησε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Palais Garnier ή Οpera Garnier. Πρόκειται για μία Όπερα 1979 θέσεων η οποία ήταν η πρωταρχική Λυρική Σκηνή στο Παρίσι και έδρα του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την αποστολή της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, η οποία είναι να κάνει τα έργα της Λυρικής και Χορογραφικής Κληρονομιάς προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να ενθαρρύνει τη δημιουργία και απόδοση σύγχρονων έργων.

Ο Σαγκάλ άφησε τα όνειρά του ζωγραφισμένα στην οροφή της Όπερας Γκαρνιέ του Παρισιού.

Οι μαθητές όταν κοίταξαν την οροφή είδαν, παρέα με τους αγγέλους-χορευτές, το μικρό φτερωτό βιολί, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, να μαρτυρά το ταξίδι της ζωής του από το φτωχό Βίτεμπσκ στην Πόλη του Φωτός. Ένιωσαν υπερηφάνεια όταν διάβασαν στους διαδρόμους της σε ελληνική γραφή τις λέξεις “ΕΛΛΑΣ”, “ΑΙΓΥΠΤΟΣ” “ΓΑΛΛΙΑ”.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη λεωφόρο Haussmann, όπου βρίσκονται τα διάσημα πολυκατάστημα, Les Galleries Lafayette & Printemps, και ξετρελάθηκαν με το χριστουγεννιάτικο στολισμό των βιτρινών τους.

Το απόγευμα περιπλανήθηκαν στη γειτονιά του Βαν Γκονγκ, του Τουλούζ Λωτρέκ και του Πικάσο. Η γραφική Μονμάρτη με τη Βασιλική της Σακρέ-Κερ της Μονμάρτρης (Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre), αναφέρεται και ως Βασιλική της Ιεράς Καρδίας,

είναι Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Ιησού. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτη, ένα από τα ορόσημα της πόλης, με τα γραφικά σοκάκια και την πλατεία με τους ζωγράφους, έδωσε στους μαθητές/τριες μια αρκούντως καλλιτεχνική γεύση του Παρισιού που παρά την τουριστική απήχηση, μπορεί και κρατά ακόμα ζωντανό το μποέμ πνεύμα που την χαρακτηρίζει.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ:
1) ΠΑΛΑΤΙ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ, MNHMEIO ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO
2) ΚΗΠΟΙ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ &
3) ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ,GREVIN MUSEUM
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :
1) ΠΑΛΆΤΙ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με Έλληνα ξεναγό και Οπτικό-Ακουστικό Υλικό για την Ιστορία της Γαλλίας την εποχή του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV, άμεσα συνδεδεμένο με το μάθημα της Ιστορίας στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Αναλυτικά:

Α) Οι μαθητές διδάχθηκαν βιωματικά την ιστορία του Λουδοβίκου 14ου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την δύναμη και την οικονομική ευημερία της Γαλλίας, μέσω της περιήγησης τους στα μεγάλα πολυτελή σαλόνια του παλατιού και στην εκθαμβωτική Αίθουσα των Καθρεφτών με τους 357 καθρέφτες που κοσμούν τις 15 στοές που βλέπουν τα παράθυρα. Παντού κυριαρχούσε le roi Soleil, το πρόσωπο του Louis XIV με τις χρυσές ακτίνες σε κύκλο που συμβόλιζε την υπερφυσική του δύναμη την οποία εσωκλείει η φράση “L’Etat c’est Moi” “Το κράτος είμαι Εγώ”. Στην Galerie des Batailles οι μαθητές/τριες θαύμασαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που απεικόνιζαν όλες τις μάχες του Ναπολέοντα και η ξενάγηση στην Galerie des Batailles έκλεισε με το μαρμάρινο άγαλμα του Ναπολέοντα που τον απεικόνιζε την στιγμή που ξεψυχούσε.

Β) Οι μαθητές διδαχθηκαν βιωματικά μέσα στην Αίθουσα The War Room (Αίθουσα του Πολέμου) τις στρατιωτικές νίκες που οδήγησαν στην ειρήνη του Nijmegen, θαύμασαν τους μαρμάρινους τοίχους της Αίθουσας διακοσμημένους με τρόπαια και επιχρυσωμένα όπλα, αλλά και το μοναδικό Άγαλμα του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV έφιππο να πατάει τους εχθρούς του κάτω από τα πόδια.

Γ) οι μαθητές επισκέφθηκαν στο Παλάτι την Αίθουσα της Ειρήνης (Peace Room), διακοσμημένη με μάρμαρο και λαξευτά χάλκινα τρόπαια όπλων. Στο χώρο αυτό οι μαθητές έμαθαν μέσω της ιστορικής ξενάγησης, για τα οφέλη της ειρήνης που έδωσε η Γαλλία στην Ευρώπη.

2) Le Hameau de la Reine Marie Antoinette, το βουκολικό σπίτι της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτα στους κήπους των Βερσαλλιών.

3) ΜΟΥΣΕΙΟ GREVIN– ΚΕΡΙΝΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Αναχώρηση για τις Βερσαλλίες, όπου υλοποιήθηκε προγραμματισμένη ξενάγηση στο ΠΑΛΆΤΙ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με Έλληνα ξεναγό και Οπτικό-Ακουστικό Υλικό για την Ιστορία της Γαλλίας την εποχή του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV.
Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών έκτασης 63.154 τ.μ. περιλαμβάνει 700 δωμάτια και περισσότερα από 10.000 έργα τέχνης, ενώ οι περίφημοι Κήποι των Βερσαλλιών είναι ένα μοναδικό θαύμα κηπουρικής αρχιτεκτονικής που έχει συναρπάσει τους μαθητές/τριες. Κρυμμένα μέσα στους κήπους των Βερσαλλιών βρίσκεται το Le Hameau de la Reine Marie-Antoinette, το βουκολικό σπίτι της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτα, η οποία προσπαθούσε την επιστροφή στη φύση, τάση του 18ουαιων., καθώς και το Παλάτι Τριανόν.
Στη συνέχεια, προγραμματισμένη επίσκεψη στο ΜΟΥΣΕΙΟ GREVIN,

όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά 450 περίπου κέρινα ομοιώματα προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την Ιστορία αλλά και την σύγχρονη ζωή. Ένα πανόραμα από την Γαλλική Ιστορία του Ναπολέοντα ΙΙΙ και σκηνές από την Γαλλική Επανάσταση, πολιτικούς, επιστήμονες, αλλά και καλλιτέχνες και αθλητές.



Μετάβαση στην Αψίδα του Θριάμβου, την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Περιήγηση στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων φωτισμένη γιορτινά με εκθαμβωτικό διάκοσμο οι βιτρίνες των καταστημάτων της.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.