Η Ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου από τις μαθήτριες Ανδριάνα Γαλάνη και Μαρινίκη-Ιωάννα Αγγιούς

   Ο Μαραθώνιος αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, αλλά προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιδέα καθιέρωσής του ως ολυμπιακού αθλήματος προτάθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Μισέλ Μπρεάλ και έγινε πραγματικότητα το 1896 στην Αθήνα. Ο λόγος που το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα ήταν για να τιμήσουν τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών το 490π.Χ.. Γιατί όμως αυτή η νίκη ήταν τόσο σημαντική;

     Σύμφωνα με τον «πατέρα της Ιστορίας», τον Ηρόδοτο, μία αρκετά σημαντική πηγή για τη Μάχη του Μαραθώνα, κυριαρχούσε εχθρότητα μεταξύ των Περσών και των Ελλήνων από την εποχή της Ιωνικής Επανάστασης. Αρχικά, οι Πέρσες, αφού πέρασαν τα σύνορα της Αττικής, αποφάσισαν να στρατοπεδεύσουν στον Μαραθώνα. Στο μεταξύ, οι Αθηναίοι είχαν για αρχηγό τους τον Μιλτιάδη, ο οποίος γνώριζε αρκετά καλά τις τακτικές που ακολουθούσαν οι Πέρσες, οπότε ακολούθησαν τις συμβουλές του και αποφάσισαν να κλείσουν τις δύο εξόδους των στενών του Μαραθώνα. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε αποσπάσει από τα λεγόμενα του Ηροδότου, καθημερινά εναλλάσσονταν οι διοικητές του στρατού. Για πέντε ολόκληρες ημέρες οι δύο στρατοί δεν έκαναν καμία επίθεση, μέχρι που έφτασε η μέρα που ο διοικητής του αθηναϊκού στρατού ήταν ο Μιλτιάδης και αποφάσισε να κάνει την πρώτη επίθεση. Τελικά, μετά από πολλές συγκρούσεις, οι Πέρσες υποχώρησαν.

    Η Μάχη του Μαραθώνα αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ιστορίας, αφού μέσω αυτής αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες μπορούσαν να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους και να πετύχουν τη νίκη απέναντι στους Πέρσες. Έτσι, μετά τη νίκη απέναντι στους Πέρσες, ο Μιλτιάδης έστειλε τον Φειδιππίδη από το πεδίο του Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, ώστε να αναγγείλει στον πληθυσμό της τη θριαμβευτική νίκη. Λέγεται ότι ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση Μαραθώνα-Αθήνας χωρίς διακοπή και μπήκε στη Συνέλευση της Βουλής, όπου φώναξε ‘‘Νενικήκαμεν’’ και ξεψύχησε.

    Από το 1896 μέχρι και σήμερα, μέσω του αγωνίσματος του Μαραθωνίου, τιμάται ο άξιος αγώνας του Φειδιππίδη. Όσον αφορά τα ρεκόρ των Ελληνικών συμμετοχών που διέτρεξαν αυτά τα 42,195 μέτρα, το ανδρικό ρεκόρ το κατέχει ο Σπύρος Ανδριόπουλος το 1988 με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, ενώ το γυναικείο ρεκόρ το κατέχει η Μαρία Πολύζου το 1998 με χρόνο 2 ώρες, 33 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος διεξήχθη το 1955 με τη συμμετοχή 21 αθλητών εκ των οποίων οι 12 ήταν Έλληνες, 4 ήταν Αιγύπτιοι, 2 ήταν Γιουγκοσλάβοι, ένας ήταν Ιταλός, ένας Γερμανός και ένας Φινλανδός.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης