ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Κα ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΖΟΥ

Η Μαρία Μπρόζου επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Μπρόζου και στη συνέχεια η συνέντευξη.

Βιογραφικό

Γεια σας, είμαι η Μαρία!

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη αλλά τα τελευταία 3 χρόνια κατοικώ και εργάζομαι στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Η θέση μου είναι στη γραμματεία μιας ομάδας ανεξάρτητων Ευρωπαϊκών think tank (οργανισμοί σκέψης και ερευνών) με θέμα τη διεθνή συνεργασία και την αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

European Think Tanks Group – Executive Assistant
https://ettg.eu/

Οι σπουδές μου είναι πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες (αποφοίτησα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και το μεταπτυχιακό μου είναι στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες στα Βαλκάνια καθώς και στην ενσωμάτωση της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Πρώτη φορά βρέθηκα στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ για ένα χρόνο ως φοιτήτρια σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Το πρόγραμμα μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να κάνω πρακτική άσκηση σε εταιρία της επιλογής μου, κάτι που διάλεξα να κάνω την επόμενη χρονιά στην ίδια πόλη στον τομέα των Ναυτιλιακών.

  • European Volunteer Service (EVS)

Υπήρξα εθελόντρια της ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης United Societies of Balkans (U.S.B) η οποία σε συνεργασία με την Τουρκική ΜΚΟ Trex EVS οργάνωνε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων μεταξύ των δυο πόλεων (Θεσσαλονίκη-Σμύρνη). Έμεινα στη Σμύρνη ως εθελόντρια και μέλος της ομάδας για ένα χρόνο. Το πρόγραμμα EVS σήμερα ανήκει στο European Solidarity Corps.

  • Εθελόντρια στο Thessaloniki European Youth Capital 2004
  • Πρακτική άσκηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – Greek delegation / EPP
  • Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Τουρκικά, Γαλλικά

IMG_20220411_155518

ΠΑΜ: Θέλετε να μας πείτε πως ξεκινήσατε και πως φτάσατε σήμερα να εργάζεστε στον οργανισμό ThinkTank στις Βρυξέλλες;

ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΖΟΥ: Νομίζω ότι οι σπουδές μου στις πολιτικές επιστήμες ήταν αυτές που άνοιξαν τους ορίζοντές μου. Είναι ένα τμήμα που ασχολείται με πολλά αντικείμενα, βρήκα πολλά που με ενδιέφεραν πραγματικά και στη συνέχεια επέλεξα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Παράλληλα άρχισα να ασχολούμαι με τις γλώσσες των βαλκανικών χωρών και την τουρκική γλώσσα. Αλλά, νομίζω, ότι τα προγράμματα Erasmus ήταν αυτά που αληθινά με βοήθησαν στην εξέλιξή μου. Αυτά τα προγράμματα είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο δίνουν τεράστιες δυνατότητες στους νέους να κερδίσουν τόσο σε γνώση, όσο και σε εμπειρία. Ταυτόχρονα, όμως, μαθαίνει κανείς πολλά και για τον εαυτό του, αλλά και για τους ανθρώπους. Επίσης, βοηθούν να ξεπεράσει κανείς φόβους καθημερινούς, όπως το να ζεις σε μια ξένη χώρα, να είσαι μακριά από την οικογένειά σου ή να τα βγάλεις πέρα με τη γραφειοκρατία σε μια άλλη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου έμεινα δύο χρόνια στο εξωτερικό συνεχίζοντας τις σπουδές και κάνοντας πρακτική άσκηση σε μια εταιρία που διάλεξα εγώ. Αυτή η εμπειρία είναι που σου αλλάζει ακριβώς τον τρόπο που σκέφτεσαι. Το ένα πρόγραμμα φέρνει το άλλο και ο εθελοντισμός μέσα στα προγράμματα σου δίνει τη δυνατότητα να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις κλίσεις σου. Εγώ, για παράδειγμα, κατάλαβα ότι με ενδιαφέρουν περισσότερο τα προγράμματα για τη νεολαία και τον πολιτισμό. Οι ξένες γλώσσες σε βοηθούν πολύ στην επικοινωνία, στο να κάνεις φίλους, να νιώσεις άνετα στην καθημερινότητα.

ΠΑΜ: Πήρατε την απόφαση να φύγετε μόνη σας στο εξωτερικό ή σας ώθησε κάποιος σε αυτή την επιλογή;

M.M.: Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργάνωνε πολλές ημερίδες ενημέρωσης για τα προγράμματα Erasmus και έτσι, αφού έκανα μια έρευνα για τις επιλογές μου, βρήκα το πανεπιστήμιο που ήθελα και οργάνωσα το ταξίδι μου. Πάντα κάτι ψάχνεις καινούριο, κάτι βρίσκεις, ρωτάς, μαθαίνεις, κάνεις ένα βήμα τη φορά. Δεν υπάρχει κάποιος που θα σε καθοδηγήσει απόλυτα. Σίγουρα στον δρόμο σου συναντάς ανθρώπους που σου μαθαίνουν πράγματα και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Το τρίτο πρόγραμμα Erasmus που έκανα ήταν ένα πρόγραμμα εθελοντισμού στην Τουρκία για τη νεολαία. Αυτό, νομίζω, καθόρισε αρκετές επιλογές μου στη συνέχεια.

ΠΑΜ: Τελικά, ο δρόμος που ακολουθήσατε πού σας έβγαλε; Με τι ακριβώς ασχολείστε σήμερα;

Μ.Μ.: Όταν τελείωσα τις σπουδές , προπτυχιακές και μεταπτυχιακές και την πρακτική μου στην Τουρκία, αποφάσισα να εκπληρώσω ένα από τα όνειρά μου: να γνωρίσω τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Με τον όρο Ευρωπαϊκοί Θεσμοί εννοούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις σε οργανισμούς που συνήθως διαρκεί ένα εξάμηνο. Επίσης, μπορούμε να διεκδικήσουμε και κάποιες θέσεις εργασίας. Βέβαια, τα κριτήρια επιλογής είναι αρκετά αυστηρά, αλλά εγώ επέμενα να στέλνω κάθε χρόνο το βιογραφικά μου και διεκδικούσα θέσεις που με ενδιέφεραν. Εισπράττεις πολλά “όχι”, αλλά δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Μετά από πολλά “όχι”, τελικά κατάφερα να πάρω μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρέθηκα να κάνω άσκηση σε μια ομάδα που αποτελούνταν από μόνιμους υπαλλήλους και ασκούμενους και λόγω της δουλειάς μου σε προγράμματα εθελοντισμού που είχαν να κάνουν με τη διοργάνωση events (εκδηλώσεων), βρέθηκα να οργανώνω events μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή εκτός Κοινοβουλίου για τους Έλληνες που επισκέπτονταν το Κοινοβούλιο. Μετά το τέλος της εξάμηνης άσκησής μου και στέλνοντας περίπου εκατό βιογραφικά κατέκτησα μια θέση σε ένα group από έξι ευρωπαϊκά ThinkTαnk. Τα ThinkTαnk είναι οργανισμοί σκέψης στους οποίους εργάζονται ερευνητές που κάνουν έρευνες σε διάφορους τομείς. Ο δικός μας οργανισμός κάνει έρευνες στην αειφόρο ανάπτυξη (Sustainable Development) και στη διεθνή συνεργασία. Αυτός ο τομέας της διεθνούς συνεργασίας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, γιατί ως χώρα δεν είχαμε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να βοηθούμε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται συστηματικά με αυτόν τον τομέα και στέλνει βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και στην Ασία. Σ αυτόν τον τομέα γίνονται έρευνες, οι οποίες χρηματοδοτούνται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς- ιδρύματα (Foundations)

Η ιδέα ήταν να ενωθούν αυτοί οι έξι οργανισμοί σκέψης και να συσταθεί μια κοινή γραμματεία στις Βρυξέλλες. Εγώ είμαι ένα από τα στελέχη της γραμματείας που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ζω μόνιμα εκεί. Δουλειά μας είναι να φέρουμε σε επαφή τους πολιτικούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ερευνητές μας μέσα από συνέδρια. Οι ερευνητές εργάζονται σε έξι διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία). Κάνουμε καθημερινά συναντήσεις (meetings) στις χώρες των ερευνητών, επικοινωνούμε μεταξύ μας στα Αγγλικά και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να συνδέσουμε τους πολιτικούς με τις έρευνές μας. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και το να δουλεύεις σε μια ομάδα διαπολιτισμική (intercultural) έχει σαφώς τις δυσκολίες του. Παλαιότερα ήταν κάτι ασυνήθιστο, τώρα μάλλον είναι μια καθημερινότητα. Και μπορώ να πω ότι όλοι το επιζητούμε να γνωρίζουμε καινούριο κόσμο με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα.

Η δική μου θέση είναι executiveassistant, δηλαδή βοηθάω τον Director (διευθυντή) του προγράμματος στις Βρυξέλλες και έχω και έναν Coordinator (συνεργάτη). Στις τηλεδιασκέψεις είμαστε εννέα άτομα (6 άτομα, ένα από κάθε χώρα, και η τριμελής ομάδα συντονισμού) και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να φέρουμε σε επαφή τους πολιτικούς του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους ερευνητές και τα προγράμματά μας. Οι ερευνητές ονομάζονται thinktαnkers και αντικείμενο της έρευνά τους είναι οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές πολιτικές.

Μαρία Μπρόζου - Short Bio GR_html_8a1c3aafa64145f2

ΠΑΜ: Θα σας ενδιέφερε μια καριέρα στο διπλωματικό σώμα μια που οι βασικές σπουδές σας ήταν στο τμήμα Πολιτικών επιστημών του Α.Π.Θ.;

Μ.Μ.: Έχω εργαστεί δυο χρόνια σε διπλωματική αρχή και είχα την τύχη να συνεργαστώ με Έλληνες διπλωμάτες και δημοσίους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν είναι διπλωμάτες. Το είδα στην πράξη πώς είναι να δουλεύεις στο διπλωματικό σώμα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε μένα προσωπικά αυτή η καριέρα. Και, τελικά, κατέληξα ότι ούτε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου. Βέβαια, να συμπληρώσω εδώ ότι ανήκω σε μια γενιά που αναζήτησε σχεδόν στο σύνολό της μια καριέρα στο εξωτερικό λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, αυτό λειτούργησε και απελευθερωτικά για μένα, γιατί αναζήτησα τις επιλογές μου, βρήκα περισσότερες από όσες νόμιζα και άνοιξα τους ορίζοντές μου. Και, όπως είναι φυσικό, διεκδίκησα και υψηλότερες απολαβές. Δεν ήταν αυτοσκοπός τα χρήματα, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να μπορείς από τη δουλειά σου να βιοπορίζεσαι με αξιοπρέπεια.

ΠΑΜ: Πόσο καιρό εργάζεστε ως executive assistant στα ThinkTαnk;

Μ.Μ.: Εργάζομαι από τον Ιούλιο του 2019. Και μάλιστα ήταν ένα συμβόλαιο το οποίο είχε κάποιο λάθος, γιατί δε μου είχαν αναγνωριστεί κάποια προσόντα . Η αναγνώρισή τους θα σήμαινε υψηλότερες απολαβές. Όταν το αντιλήφθηκε ο οργανισμός μετά από λίγους μήνες, πρότεινε αμέσως αλλαγή συμβολαίου. Αυτό πραγματικά με εξέπληξε και αποφάσισα ότι δεν θα ήθελα να φύγω από μια χώρα όπου εργάζεσαι με πραγματική αξιοκρατία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να εξελίσσεσαι συνεχώς και αυτό παράλληλα να αναγνωρίζεται.

ΠΑΜ: Σας αρέσει πραγματικά αυτό που κάνετε; Γιατί πολύ συχνά κριτήριο για την επιλογή επαγγέλματος είναι ο μισθός, ο οποίος σου εξασφαλίζει ένα βιοτικό επίπεδο.

Μ.Μ: Αυτή η ερώτηση μου αρέσει πάρα πολύ. Πρέπει να μπορείς να τα βρεις και τα δυο στη δουλειά. Και να μπορείς να ζήσεις καλά από τη δουλειά σου και να την απολαμβάνεις. Υπάρχουν οργανισμοί που δίνουν υψηλότερο μισθό σε έναν executive assistant, αλλά εγώ επέλεξα το ThinkTαnk, γιατί μου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το ωράριο. Έτσι καταφέρνω να ισορροπώ την επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή κάνοντας ταυτόχρονα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ο οργανισμός μού αφήνει όλα τα περιθώρια να παράγω ένα έργο ως το τέλος της εβδομάδας και τα καταφέρνω υπέρ το δέον. Είμαστε όλοι ελεύθεροι, ευέλικτοι και αυτό μας βοηθά να είμαστε περισσότερο καλοί σε αυτό που κάνουμε. Επίσης, σ’ αυτή τη δουλειά θέλεις να είσαι καλός, γιατί είναι φοβερό το πόσα πράγματα μαθαίνεις και με πόσους ενδιαφέροντες ανθρώπους έρχεσαι καθημερινά σε επαφή.

ΠΑΜ: Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας αναφέρατε αρκετές φορές τον εθελοντισμό. Σε μας που βρισκόμαστε περίπου στην ηλικία των 16 ποιες εθελοντικές δράσεις θα προτείνατε;

Μ.Μ.: Τι σημαίνει εθελοντισμός; Εθελοντισμός, φυσικά, σημαίνει να προσφέρεις χωρίς να έχεις κάποια ανταμοιβή. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ανταμοιβή υπάρχει πάντα. Γνώρισα τον εθελοντισμό μετά το Erasmus που έκανα, όταν ήμουν ήδη ενεργή πολίτης. Δε νομίζω ότι στον εθελοντισμό μπορεί κάποιος να σου πει τι θα κάνεις. Ο καθένας θα πρέπει να το δει μέσα του. Είναι κάτι που σου δίνει χαρά και αυτό είναι το κριτήριο για να επιλέξεις την εθελοντική ή τις εθελοντικές δράσεις.

ΠΑΜ: Είστε ευχαριστημένη με όλα αυτά που έχετε πετύχει, που μάλλον είναι πολλά;

Μ.Μ: Δε θεωρώ ότι είναι πολλά, όχι. Είμαι ευχαριστημένη με τις επιλογές που έχω κάνει μέχρι τώρα, αλλά πάντα έχω το βλέμμα μου στραμμένο στο επόμενο βήμα. Θα ήθελα κάποια στιγμή να δουλέψω στην Commission και να μάθω κάποια ή κάποιες γλώσσες ακόμα. Η διά βίου εκπαίδευση είναι ένας τρόπος να ζεις. Δεν μπορείς να μάθεις ένα πράγμα και να το κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αν σταματήσεις σ’ αυτό το ένα, η ζωή σου κάποια στιγμή θα γίνει αφόρητα ανιαρή. Αυτό είναι το ωραίο στη ζωή, να μαθαίνεις συνεχώς, να εξελίσσεσαι.

ΠΑΜ: Στη διαδρομή σας υπήρχε πάντα κι ένα planb σε περίπτωση που δεν πετυχαίνατε κάποιο στόχο; Αισθανόσαστε πάντα έτσι σίγουρη και ανεξάρτητη;

Μ.Μ: Είχα πάντα την επιλογή να επιστρέψω στην Ελλάδα, οι γονείς μου ήταν υποστηρικτικοί και εξακολουθούν να είναι. Είχα τη δυνατότητα κάποια διαστήματα να μη δουλεύω, μέχρι να βρω κάτι που θα με ικανοποιούσε και θα μπορούσε να με βοηθήσει να εξελιχθώ. Αλλά πάντα έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι, που δεν είναι αυτό ακριβώς που είχες στο μυαλό σου μέχρι να προκύψει μια καλή ευκαιρία. Οφείλεις κι εσύ να είσαι ευέλικτος, ευπροσάρμοστος.

Ούτως ή άλλως η λογική είναι ότι πάντα ψάχνεις κάτι, δεν επαναπαύεσαι, επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου και προχωράς. Η περίοδος της πανδημίας μάς έδωσε ένα μεγάλο μάθημα. Εγώ, ας πούμε, δεν είχα εκπαιδευτεί στα online events. Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ, για να μπορέσω να ανταποκριθώ. Μπορεί να σε τρομάζει στην αρχή, αλλά αν κάνεις λίγη υπομονή, βλέπεις πόσο ωραίο είναι να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις και να συνειδητοποιείς ότι μπορείς. Σε μας, για παράδειγμα, υπήρχε μια θέση που είχε αντικείμενο τα ταξίδια που σχετίζονταν με τα events. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η θέση αυτή έμεινε χωρίς αντικείμενο. Πάντα μπορείς να προσαρμοστείς. Και να φανταστείτε ότι μέχρι τα 25 δεν είχα φύγει ποτέ από το σπίτι μου. Δεν είχε εξελιχθεί και η τεχνολογία τόσο, ώστε να μπορείς να έχεις την κατάλληλη πληροφόρηση. Τώρα η τεχνολογία είναι εδώ, για να μας βοηθήσει όλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

ΠΑΜ: Γιατί επιλέξατε ειδικά τις Βρυξέλλες γι αυτή την καινούρια αρχή;

Μ.Μ: Πρώτα θέλω να πω ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, να σπουδάσετε ό,τι θέλετε και να δουλέψετε όπου θέλετε. Και αυτό θα το κάνετε επί ίσοις όροις. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι ζεις και εργάζεσαι σε μια χώρα και είσαι απόλυτα ίσος με όλους.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκα για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Έφυγα από την Τουρκία έχοντας την εμπειρία πως μπορείς να στήσεις ένα νέο σπιτικό και μια ζωή οπουδήποτε. Και πραγματικά οι Βρυξέλλες, μια πόλη πολυπολιτισμική, πανέμορφη ήταν το τέλειο μέρος για μια καινούρια αρχή. Αν έχεις εμπειρία, έχεις ξεπεράσει και τους φόβους σου ταυτόχρονα.

ΠΑΜ: Πώς είναι η καθημερινότητα στις Βρυξέλλες;

Μ.Μ: Αν επηρεάζεσαι από τον καιρό, μπορεί να σου φανεί λιγάκι δύσκολο να ζεις εκεί. Ειδικά, αν έχεις μεγαλώσει σε μια χώρα ηλιόλουστη, όπως η Ελλάδα. Εμένα, όμως, δεν με επηρεάζει και τόσο ο καιρός. Η ζωή μου είναι αρκετά οργανωμένη, νιώθω ασφαλής. Λατρεύω την αρχιτεκτονική της πόλης. Προσπαθώ να έχω ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε να μπορώ να την απολαμβάνω. Επίσης, δουλεύω εθελοντικά στα μουσεία της πόλης. Κάθε Πέμπτη πηγαίνω σε άλλο μουσείο και προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Μου δίνει μεγάλη χαρά και μαθαίνω τόσα πράγματα. Επίσης, όταν έχεις έδρα τις Βρυξέλλες μπορείς να κάνεις πάρα πολλά ταξίδια και ήδη έχω κάνει αρκετά στην Ευρώπη. Και, τέλος, μου αρέσει πολύ και το φαγητό στις Βρυξέλλες. Έχω δοκιμάσει τις κουζίνες πολλών χωρών. Και η γαστρονομία μιας χώρας είναι ένας τρόπος να τη γνωρίσεις.

ΠΑΜ: Υπάρχει κάποια γλώσσα από αυτές που μιλάτε την οποία ξεχωρίζετε ή κάποια που θεωρείτε περισσότερο χρήσιμη;

Μ.Μ: Στη δουλειά μου μιλάμε όλοι αγγλικά. Άρα τα αγγλικά είναι η πιο χρήσιμη γλώσσα για μας στη δουλειά. Με δυσκολεύουν λίγο τα γαλλικά, αλλά υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για τους ενήλικες στο Βέλγιο. Μαθαίνουμε μέσα από παιχνίδια, μιλάμε πρώτα και μετά μαθαίνουμε τη γραμματική και το συντακτικό. Εννοείται ότι τόσο τα γαλλικά, όσο και τα γερμανικά, προωθούν ένα βιογραφικό στην Ευρώπη. Θα ήθελα να μάθω ισπανικά και είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι κι ένα ταξίδι στον πολιτισμό, στην κουλτούρα μιας χώρας. Το πιο ωραίο είναι να μιλάς μια γλώσσα με τους ανθρώπους στη χώρα τους. Νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη μέθοδος. Έμαθα τουρκικά μιλώντας με τους ανθρώπους στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη και όταν το επίπεδό μου στη γλώσσα ήταν πολύ καλό ανακάλυψα την ποίηση και τη λογοτεχνία τους. Ήταν κι αυτή μια ωραία «βουτιά» στην κουλτούρα ενός λαού.

ΠΑΜ: Τι ρόλο παίζει η συνεργασία στη δουλειά σας;

Μ.Μ: Η συνεργασία παίζει, φυσικά, τεράστιο ρόλο στη δουλειά μας. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην αρχή ήταν το γεγονός ότι οι ανώτεροί μου ρωτούσαν πάντα τη γνώμη μου. Συνήθως οι προϊστάμενοι σου δίνουν οδηγίες, κατευθύνσεις ή ασκούν κριτική, αλλά εδώ πάντα θα ρωτήσουν πρώτα τη δική μου γνώμη και θα ανοίξουν μια συζήτηση.

Η ομάδα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει πραγματικά. Η ομαδική δουλειά είναι αυτή που έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση των ωραίων ιδεών και τις επιτυχίες. Όλοι στον οργανισμό λέμε και πιστεύουμε το εξής: “Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αλλά, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με τους άλλους”.

Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αλλά, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με τους άλλους”.

Διαλέξαμε να κλείσουμε με αυτή τη φράση αυτή την πολύ ωραία συζήτηση με την κα Μαρία Μπρόζου, η οποία επισκέφτηκε τον Όμιλο Δημιουργικότητας την τελευταία Δευτέρα πριν από το Πάσχα 2022. Την ευχαριστούμε θερμά, που κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής της στην Ελλάδα βρήκε χρόνο να επισκεφτεί το σχολείο μας και να συζητήσει μαζί μας. Ευχόμαστε καλή αντάμωση με τη Μαρία και τους συνεργάτες της! Ας είναι και στις Βρυξέλλες, γιατί όχι;

Η δημοσιογραφική ομάδα του Pamagazino.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης