ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ;

index

Πώς γίνεται νέοι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στη Βουλή των Ελλήνων; Κι όμως, από το 1995 δημιουργήθηκε ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων. Η Βουλή των εφήβων είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών μονάδων.

Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 23 σύνοδοι . Κάθε χρόνο, κληρώνονται τριακόσιοι μαθητές , έφηβοι βουλευτές και απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία στην αίθουσα της Βουλής. Κύριο μέλημα αυτού του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τη στάση των νέων σε πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προβληματίσει τους μαθητές, να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να ερευνήσουν καθώς και να τους καθοδηγήσει ώστε να πάρουν σοβαρές αποφάσεις σε παγκόσμια ζητήματα.. Είναι ένα συνέδριο, με κύριους συντονιστές, άτομα που ασχολούνται με το εκάστοτε ζήτημα.

Στη φετινή σύνοδο (ΚΕ” σύνοδο), οι έφηβοι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το θέμα της κλιματικής αλλαγής το οποίο κλονίζει καθημερινά τον πλανήτη επί πολλές δεκαετίες . Οι εργασίες της συνόδου κράτησαν τρεις μέρες. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημικής έξαρση.

Την πρώτη μέρα των συνεδριάσεων, οι έφηβοι-βουλευτές ήρθαν σε επαφή με ορολογίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Τη δεύτερη μέρα των συνεδριάσεων, ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκαν οι μαθητές ασχολήθηκαν με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και το εξέτασαν από όλες τις πλευρές.

Ακόμη, οι έφηβοι-βουλευτές εργάστηκαν σε μικρότερες ομάδες και εξέφρασαν την προσωπική τους άποψη για το πως το σχολείο τους συμβάλλει στην ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή. Και τέλος, την τρίτη και τελευταία μέρα της συνόδου οι έφηβοι-βουλευτές κατόπιν πολλών συζητήσεων, συνέθεσαν ένα γραπτό κείμενο στο οποίο πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού από κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής πλευράς. Μετά τη λήξη του συνεδρίου, στάλθηκαν στους μαθητές κάποια αναμνηστικά αντικείμενα και ξεκίνησε να ισχύει η θητεία τους για έναν χρόνο μέχρι να πραγματοποιηθεί και η επόμενη σύνοδος.

Μελίττα Κλεάνθους Β1

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης