Χλωρίδα δάσους Φρακτού

 

Το δάσος Φρακτού βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου και είναι ξεχωριστό γιατί διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα δάση, καθώς σε αυτό συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων δέντρων που είναι μικρά σε ύψος και σε ηλικία όπως και δέντρα μεγάλου ύψους, γερά ή ξηραμένα.

φρακτο6

Η υπόλοιπη περιοχή του Φρακτού Δάσους  εκτός του τμήματος του Παρθένου Δάσους, είναι επισκέψιμη και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις.

χάρτης

Ονομάζεται Φρακτό Δάσος, γιατί είναι «φραγμένο» μέσα σε μια λεκάνη από κορυφογραμμές με μόνη διέξοδο προς το Νότο. Η ψηλότερη κορυφή του  βρίσκεται στα 1953 μ. και ονομάζεται Δελήμποσκα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή είναι γεμάτη από ρέματα και πολλούς καταρράκτες, με σημαντικότερο αυτό του Αχλαδορέματος.

 φρακτο7

Εξαιτίας των δέντρων της πολλής πυκνής βλάστησης διαφόρων φυτών και της απομόνωση του από ανθρώπινες δραστηριότητες ένα σημαντικό μέρος του Φρακτού ονομάζεται Παρθένο Δάσος με έκταση περίπου 6000 στρέμματα. Είναι το πιο «άγριο» και ανεπηρέαστο δάσος της Ελλάδας αποτελώντας ένα από τα πολύ λίγα αδιατάρακτα οικοσυστήματα όλης της Ευρώπης, έχοντας ήδη από κηρυχθεί από τη δεκαετία του 1980 ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Βρίσκεται σε απόλυτη προστασία από ανθρώπινες δραστηριότητες εκτός από συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες. Επομένως η περιοχή αυτή του Φρακτού Δάσους, που ονομάζεται Παρθένο Δάσος δεν είναι προσβάσιμη για ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω της απόλυτης προστασίας του.

φρακτο4

Είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας από άποψη βιοποικιλότητας ειδών, φυτικών και ζωϊκών.

“Οσον αφορά τα δέντρα του δάσους, τα ανάμεικτα  συμπλέγματα δέντρων χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες και πλούσια βιοποικιλότητα.

frakto-forest1

Δασική πεύκη, μαυρόπευκα, έλατα  οξιές, σημύδα, ερυθρελάτη, πενταβέλονες πεύκες,  τρέμουσα σορβιά, ιτιά, λεύκη και σφενδάμος είναι μερικές από τις κατηγορίες των μεγάλων δέντρων που αποτελούν το δασικό σύμπλεγμα του Δάσους Φρακτού.  Κάποια από τα δένδρα αυτά συναντώνται μόνο σε δάση της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης.

 frakto-forest2

Στο δάσος φυτρώνουν μερικά από τα πιο σπάνια και σημαντικά είδη της  οροσειράς της Ροδόπης, όπως ο κρίνος της Ροδόπης, οι βιόλες , το αγριογαρύφαλλο, το υπερικό, το γεράνι και πολλές  ορχιδέες.

collage

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης