Πελίτι

Η έδρα της οικολογικής οργάνωσης  ΠΕΛΙΤΙ, (peliti.gr) βρίσκεται στον οικισμό Μεσοχώρι στο Παρανέστι Δράμας.

Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι:

  • η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών,
  • η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
  • η δημιουργία οικολογικών κοινοτήτων με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων

 

σποροι πελιτι

Το Πελίτι ξεκίνησε, από τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη την άνοιξη του 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991.

H έδρα του Πελίτι είναι στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, Δράμας.

Γη-του-Πελίτι-2020

Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

Το 2018 το Πελίτι αύξησε την έκταση του στα 25 στρέμματα.

Η επωνυμία “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου της Π. Ε. Δράμας.

Όπως είναι φανερό, η προστασία, η συλλογή, η διατήρηση και η διάδοση αυτόχθονων και παραδοσιακών σπόρων συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς.

Όλα αυτά τα χρόνια το Πελίτι έχει δημιουργήσει μια μοναδική τράπεζα παραδοσιακών και αυτόχθονων σπόρων.

Τα «Ορεινά Μονοπάτια», συνάντησαν διαδικτυακά τον ιδρυτή του  Πελίτι κ. Σαϊνατούδη Παναγιώτη για μια μικρή συνέντευξη,

PANAGIOTIS-SAINATOUDIS-150x150

Ερώτηση: Θα θέλαμε να μάθουμε γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτήν την κοινότητα διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται με θέματα που δεν βγαίνουν κερδισμένοι μόνο αυτοί.
Απάντηση:
Το Πελίτι είναι η υλοποίηση ενός παιδικού μου ονείρου. Ήταν τόσο ζωντανό και έντονο αυτό το όνειρο που κρατήθηκε ζωντανό στη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων και των εφηβικών μου χρόνων. Το 1991 στη Θεσσαλονίκη μέσα από την οργάνωση μαθημάτων για την οικολογική γεωργία έκανα την πρώτη μου προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του παιδικού μου ονείρου. Το 1995 ξεκινώντας το Πελίτι ήταν η δεύτερη μου προσπάθεια και πιστεύω ότι τα πήγα καλά.
Το παιδικό μου όνειρο μου ήταν να δημιουργήσω ένα χωριό όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν οι άνθρωποι πέρα από τις διαφορές που τους χωρίζουν.

Ερώτηση:
Οι ιδέες σας είναι πρωτοποριακές και δύσκολες στην πραγματοποίηση τους. Αυτό μας κάνει να απορούμε πώς υλοποιήσατε και εμπνευστήκατε τις ιδέες σας.
Απάντηση:
Όταν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και βαδίζεις πάνω σε αυτό με ενθουσιασμό δεν σε σταματάει τίποτα. Εμείς βάζουμε το ταβάνι που θα φτάσουν τα όνειρα μας. Τα εμπόδια είναι για να δείξουν την αποφασιστικότητα μας.
Ερώτηση:
Διαβάσαμε ότι η οργάνωση σας εμπνέει ανθρώπους και χώρες παγκοσμίως και αναρωτηθήκαμε πώς γίνατε τόσο γνωστοί.
Απάντηση:
Το παιδικό μου όνειρο είχε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Χαίρομαι πολύ όταν στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έρχονται άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Εργάζομαι όλο το χρόνο και περισσότερο για να στήσω μια γιορτή σπόρων. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε χιλιάδες άνθρωποι να καταφτάνουν απ’ όλο τον κόσμο.
Ερώτηση:
Από τις αναρτήσεις σας στην ιστοσελίδα σας σκεφτήκαμε ότι έχετε τεράστια ποικιλία σπόρων και θα θέλαμε να ενημερώσετε εμάς και πιθανότατα άλλες παρόμοιες οργανώσεις για το πώς το κατορθώσατε.
Απάντηση:
Με πολύ δουλεία, συνέπεια, υπομονή, επιμονή.
Ερώτηση:
Θεωρούμε όλοι ότι για να γίνει κάποιος γνωστός πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αναρωτηθήκαμε πώς αποφασίσατε να κάνετε το μεγάλο αυτό βήμα.
Απάντηση:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο που είναι απαραίτητο στις μέρες μας. Αυτό όμως που κάνει την επιτυχία είναι οι προσωπικές επαφές. Η εμπιστοσύνη που δημιουργείτε με τους ανθρώπους, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.
Εσείς είστε νέα παιδιά. Έχετε όνειρα για τη ζωή σας. Στην κοινωνία βλέπετε να γίνονται πολλές αλλαγές. Κρατήστε τα όνειρα σας ζωντανά. Μοιραστείτε τα με τους ανθρώπους που μπορούν να σας καταλάβουν. Συνεχίστε να τα ποτίζεται με χαρά και ενθουσιασμό. Αν πέσετε σηκωθείτε.

Σας περιμένω στο Πελίτι όταν μπορείτε με τους γονείς σας ή με τους εκπαιδευτικούς σας.
Θυμηθείτε γιατί είστε εδώ, μας έλεγε ένας ινδιάνος στο ταξίδι μου στο Μεξικό το 2012. Θυμηθείτε ,Θυμηθείτε

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης