Άγχος
Το άγχος είναι για όλους ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Όμως σε έναν έφηβο μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική επιρροή σε σχέση με έναν ενήλικα. Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει αρκετό άγχος σε έναν μαθητή ή φοιτητή.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα έντονο ξέσπασμα, είτε δίχως λόγο είτε με προφανή λόγο. Νευρικότητα, ανησυχία, απότομη συμπεριφορά, κακή διάθεση, πονοκέφαλοι , ζαλάδες και ψυχοσωματικές αδιαθεσίες είναι κύρια συμπτώματα άγχους. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν ξεσπούν με τέτοιο τρόπο, τα οποία ίσως να είναι ευαίσθητα και πιο ντροπαλά. Με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερο ξέσπασμα τελικά.
Οι συνηθισμένοι προβληματισμοί για έναν έφηβο είναι συνήθως: εμφανισιακές αλλαγές, οι απαιτήσεις του σχολείου, οι πολλές υποχρεώσεις και δραστηριότητες καθώς και τα οικογενειακά προβλήματα. Όμως όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλούς τρόπους. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους οι παρακάτω τρόποι είναι οι καλύτεροι για να ξεπεράσετε το άγχος:
- Για αρχή, μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον μεγαλύτερο σας που να του έχετε εμπιστοσύνη (π.χ. το γονιό σας, έναν καθηγητής σας) ή έναν από τους φίλους σας που να εμπιστεύεστε.
- Προσπαθήστε να μην θυμώνετε ή πανικοβάλλεστε αν οι γονείς σας σάς πιέζουν για τα μαθήματα ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες σας.
- Προσπαθήστε μόνοι σας ή με βοήθεια να οργανώσετε τον χρόνο σας.
- Αν είστε εσωστρεφής, προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε και να γνωρίσετε νέους φίλους. Όσο πιο μοναχικό και ντροπαλό είναι ένα παιδί τότε πιο πολύ άγχος «δημιουργείται».
- Αν κάποιο άθλημα, δραστηριότητα ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι σας ευχαριστεί και σας ηρεμεί, καλό θα ήταν να αρχίσετε να ασχολείστε με αυτό.
- Όταν συναντάτε κάποια δυσκολία να λέτε πάντα στον εαυτό σας «θα τα καταφέρω». Αν το κάνετε αυτό, τότε όταν όντος θα τα καταφέρετε θα είστε χαρούμενοι και υπερήφανοι.
- Μην «φορτώνεστε» υποχρεώσεις πάνω από αυτά που αντέχετε.
- Κάντε μικρές «αποδράσεις» ή αλλιώς μικρά διαλείμματα. Κάντε αυτό που θέλετε και χαλαρώστε ώστε μετά να συνεχίσετε τη δουλεία σας με καθαρό μυαλό.
- Δεν χρειάζεται να θυμώνετε σε άλλους και να τους φωνάζετε χωρίς κανέναν λόγο.
- Πάντα πρέπει να σκέφτεστε θετικά!
Το άγχος μπορεί να μας προκαλέσει ψυχολογική «ζημιά», όμως αν αντιμετωπίσουμε σωστά τα προβλήματα αυτά παύουν να είναι προβλήματα, γίνονται απλά κάποια μικρά «εμπόδια» που όλοι συναντάμε. Με τη βοήθεια κάποιου άλλου μπορούμε να ξεπεράσουμε το άγχος, όχι όμως τόσο εύκολα όταν είμαστε μόνοι.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.