Γκιακ

gkiak

Γκιακ: 1. αίμα, 2. δεσμός συγγένειας που προκύπτει από κοινή καταγωγή, συγγένεια εξ αίματος, συγγενής εξ αίματος, 3. φόνος για λόγους εκδίκησης, εκδίκηση, αντεκδίκηση, 4. φυλή

Το » Γκιακ» είναι ένα βιβλίο με διηγήματα του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Όλοι οι ήρωες των ιστοριών έχουν πολεμήσει στο Μικρασιατικό πόλεμο και έχουν προβεί σε θηριωδίες στη διάρκεια αυτού. Τώρα αφηγούνται αυτά που έζησαν και έκαναν σε ακροατές, όπως ο μέλλοντας πεθερός τους, η μητέρα τους ή ένα μικρό παιδί.

Τα διηγήματα χαρακτηρίζουν η σκληρότητα, ο πόθος για εκδίκηση και η αξία της οικογένειας, είτε κυριολεκτικής είτε μεταφορικής, αξίες της παραδοσιακής αρβανίτικης κοινωνίας. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα παραπάνω με ιδιαιτέρως ρεαλιστικό τρόπο που σε μαγνητίζει.

Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή, με διάσπαρτες αρβανίτικες λέξεις, μέσω των οποίων νιώθεις πως γνωρίζεις τον ήρωα της ιστορίας, γιατί αυτός » συζητά » με εσένα όπως θα συζητούσε με τον πιο κοντινό του άνθρωπο, σα να σε ξέρει. Επιπλέον, μέσω της γλώσσας των διηγημάτων και τον τρόπο έκφρασης των πρωταγωνιστών μπορεί ο αναγνώστης να μπει στη θέση τους και να κατανοήσει τα κίνητρά τους.

Το «Γκιακ» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο και όποιος το διαβάσει δε θα το μετανιώσει, γιατί σε αυτό το βιβλίο θίγονται θέματα ομοφυλοφιλίας, εκδίκησης, οικογένειας κλπ. Είναι μία συλλογή διηγημάτων εντός της οποίας όλοι θα βρουν κάτι που θα τους τραβήξει την προσοχή. Οι ιστορίες σε βάζουν σε σκέψη για τις αξίες σου ως άνθρωπος και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Το βιβλίο θα σας εκπλήξει με το περιεχόμενό του, οπότε μην παραλείψετε να το εντάξετε στη βιβλιοθήκη σας.

Αριάδνη Μελετάκη Γ2

Σχολιάστε

Top