Απόκλιση

apoklisi

Συγγραφέας: Βερόνικα Ροθ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Στο Σικάγο όπου ζει η Μπίατρις Πράιορ η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αφοσιωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής: της Ειλικρίνειας, της Αυταπάρνησης, της Γενναιότητας, της Ομόνοιας και της Πολυμάθειας. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τα δεκαέξι τους  χρόνια πρέπει να επιλέξουν μια φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Για την Μπίατρις το δίλημμα είναι μεγάλο: θα παραμείνει με την οικογένειά της ή θα διαλέξει αυτό που είναι πραγματικά; Και η απόφαση που παίρνει καταπλήσσει τους πάντες, ακόμα και την ίδια.

Κατά τη διάρκεια της ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αποφασίζει να αλλάξει το όνομα της σε Τρις και προσπαθεί να ξεχωρίσει τους πραγματικούς της φίλους καθώς και να συνδυάσει μια ρομαντική ζέση στην ζωή της. Επιπλέον, η Τρις έχει ένα μυστικό που το κρύβει από όλους, γιατί μπορεί να την οδηγήσει στον θάνατο. Και καθώς γεγονότα ανατρέπουν τις ζωές όλων και απειλούν να καταστρέψουν  την κοινωνία, μαθαίνει ότι το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά ή… να την καταστρέψει…»

Το βιβλίο «Η Απόκλιση» υπήρξε βάση για την κινηματογραφική ταινία «Η Τριλογία της Απόκλισης: Οι Διαφορετικοί» η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2014. Το βιβλίο όπως και η ταινία είχαν μεγάλη επιτυχία.

Κατά την γνώμη μου, το βιβλίο περιγράφει μια περιπέτεια με όλα τα στοιχεία που περιμένει να συναντήσει ένας έφηβος: δράση και έρωτας. Η ιστορία αρχίζει με την πρώτη σκηνή να εξελίσσεται με την Μπίατρις και την μητέρα της, η οποία στην συνέχεια της ιστορίας κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο αναγνώστης μαθαίνει όλες τις πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές κατά την εξέλιξη της ιστορίας, κάτι το οποίο τον ωθεί να διαβάσει τη συνέχεια με περισσότερη αγωνία. Από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια του βιβλίου υπάρχει αρκετή δράση, η οποία και κορυφώνεται στη μέση του βιβλίου και προς το τέλος όπου υπάρχουν αρκετές ανατροπές.

Η πρωταγωνίστρια είναι αυτή που αφηγείται την ιστορία και έτσι οποιοσδήποτε έφηβος θα μπορούσε να ταυτιστεί με αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα τα συναισθήματά της και έτσι προκαλείται και σε εμάς τους ίδιους περισσότερη αγωνία, χαρά, λύπη, θυμός ή φόβος. Οι ανατροπές και η  πλοκή κάνουν την ιστορία ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα καθώς και οι τοποθεσίες, οι οποίες παρόλο που δεν μπορούμε να τις δούμε, μπορούμε να τις φανταστούμε εύκολα, αφού περιγράφονται με πάρα πολλές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, η ταινία δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις σκηνές που θα μπορούσαν να την κάνουν λίγο παραπάνω συναρπαστική, όμως δεν παύει να είναι μια εκπληκτική ταινία δράσης με πολύ καλές ερμηνείες και αρκετά ικανοποιητικές λήψεις.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς ονομάζεται Ανταρσία και το τρίτο Αφοσίωση. Οι ταινίες που είναι βασισμένες στα πρώτα δυο βιβλία έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ενώ η τρίτη ταινία αναμένεται να προβληθεί το 2016.

Μαρία Παπαδοπούλου Γ2

Σχολιάστε

Top