Μπάσκετ κορασίδων

Μπάσκετ κορασίδων

Στις μέρες μας το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο. Από παιδιά έως ενήλικες και από ερασιτέχνες έως επαγγελματίες το μπάσκετ παίζεται είτε ως παιχνίδι είτε για άθληση είτε ως επάγγελμα. Οι απλοί κανόνες του το κάνουν ένα εύκολο άθλημα που δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Παρόλα αυτά, αν κάποιος επιθυμεί να βελτιώσει την τεχνική του, υπάρχουν αθλητικοί όμιλοι με εξειδικευμένους προπονητές οι οποίοι μπορούν να τον βοηθήσουν να βελτιωθεί ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Στην Κρήτη υπάρχουν πολλοί τέτοιοι όμιλοι οι οποίοι συμμετέχουν σε τουρνουά της ΕΚΑΣΚ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματίων Κρήτης), της ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) ή του δήμου τους. Οι ηλικιακές κατηγορίες που υπάρχουν για τους άνδρες ξεκινώντας από την μικρότερη είναι: μίνι, παμπαίδες, παίδες, έφηβοι και άνδρες. Οι περισσότεροι αθλητικοί όμιλοι διαθέτουν και γυναικείες ομάδες που χωρίζονται επίσης με ηλικιακά κριτήρια σε: μίνι, παγκορασίδες, κορασίδες, νεανίδες και γυναίκες. Η σημασία που δίνεται στα ανδρικά πρωταθλήματα είναι ανάλογη με αυτήν που δίνεται και στα γυναικεία.

Μάλιστα, το πρωτάθλημα κορασίδων το οποίο απευθύνεται σε ηλικίες 13-16, είναι αρκετά οργανωμένο με 9 ομάδες να συμμετέχουν σε αυτό. Το πρωτάθλημα αυτό το διοργανώνει η ΕΚΑΣΚ και αποτελείται κανονικά από δυο γύρους παιχνιδιών και τελικές φάσεις, ενώ υπάρχει κανονική βαθμολογία. Η νικήτρια ομάδα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει και σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα με τις καλύτερες ομάδες της χώρας, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

Κατά τη γνώμη μου, το πρωτάθλημα αυτό όπως και των  μικρότερων ή μεγαλύτερων κατηγοριών δίνει την δυνατότητα σε κορίτσια όλων των ηλικιών να έχουν επαφή με τον αθλητισμό, να είναι μέλη μιας ομάδας, να κοινωνικοποιηθούν και να προωθηθούν επαγγελματικά, εφόσον το θέλουν. Έτσι, ο αθλητισμός παύει να είναι αποκλειστικά ανδρικό θέμα.

Ως μέλος σε μια ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα κορασίδων της ΕΚΑΣΚ, έχω να πω ότι η συμμετοχή αυτή είναι μια εμπειρία που δεν είχα ποτέ άλλοτε στην ζωή μου όσα αθλήματα και αν άλλαξα.  Κατ’ αρχάς, οι ομάδες πηγαίνουν συχνά σε άλλες πόλεις για να παίξουν αγώνες με άλλες ομάδες. Επίσης, στο παιχνίδι όπου συμμετέχουν έως 12 παίκτριες σύμφωνα με τον κανονισμό, πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός ανάμεσα τους. Η νίκη ή η ήττα δεν έχουν σημασία αφού και οι δυο ομάδες επιβραβεύονται με έναν έως τρεις βαθμούς, αλλά το πιο βασικό είναι ότι η νίκη είναι η επιβράβευση για την προσπάθειά σου, ενώ η ήττα είναι αυτό που σε ωθεί να προσπαθήσεις περισσότερο. Και τέλος, η ομάδα στην οποία συμμετέχεις γίνεται η δεύτερη οικογένεια σου, η οποία σε βοηθάει να κοινωνικοποιηθείς αλλά και να βελτιωθείς στο άθλημα.

Αρκετά κορίτσια έχουν αναδειχθεί μέσα από την ομάδα τους, από τα οποία κάποια κατέληξαν σε μεικτές ομάδες ή στην εθνική ομάδα. Αυτό που τις βοήθησε πάνω από όλα ήταν η ισχυρή θέλησή τους και όχι τόσο το ταλέντο τους. Γιατί είτε είσαι αγόρι είτε κορίτσι, όσο ταλέντο και να έχεις, χωρίς θέληση δεν κατορθώνεται τίποτα. Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια χώρα η οποία παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες σε αγόρια και  κορίτσια σε διάφορους τομείς, όπως είναι και ο αθλητισμός και είναι υπέροχο που τα στερεότυπα παύουν να ισχύουν πλέον σε αυτόν. Έτσι με θέληση και υπομονή, και τα κορίτσια πλέον μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Μαρία Παπαδοπούλου Γ2

Σχολιάστε

Top