Παιχνίδι ρόλων: ένας κόσμος γεμάτος μαγεία και φαντασία

gameΤο παιχνίδι ρόλων είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περνάς την ώρα σου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παιχνίδια ρόλων για μικρούς και μεγάλους, από επιτραπέζια έως και ψηφιακά παιχνίδια από τα γνωστά σε όλους μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κτλ).

 Σύμφωνα με την αγαπημένη σε όλους μας Βικιπαίδεια:

‘Παιχνίδι ρόλων (Role-PlayingGame στα Αγγλικά ή αλλιώς RPG) είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι παίκτες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους, μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα και με τις επιλογές τους να καθορίσουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών’

 Μέσω αυτών των παιχνιδιών μπαίνεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο μαγείας, μυστηρίου και φαντασίας, και μαζί με συμπαίκτες σου εξελίσσετε την ιστορία του αγαπημένου σας ήρωα όπως εσείς θέλετε. Επιπλέον, μπορείς να γνωρίσεις άλλους παίκτες και να μιλάς μαζί τους για ώρες. Συνήθως παρατηρείς πως ταιριάζεις πιο πολύ με ορισμένα άτομα από ότι με άλλα και δημιουργούνται έτσι υποομάδες μέσα στη κύρια ομάδα, οι οποίες συνήθως έχουν παρόμοιους ρόλους και συγγένεια μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων. Τέτοια επιτραπέζια υπάρχουν πολλά, ένα από τα οποία είναι το madskin. Είναι παρόμοιο με τα παιχνίδια ρόλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη διαφορά ότι το κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι διαρκεί σχεδόν 2 ώρες και ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του νικητή, ενώ στα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων υπάρχει μια ασταμάτητη ιστορία με αδιάκοπη ροή παιχνιδιού.

Τέλος, τα παιχνίδια ρόλων είναι ευρέως διαδεδομένα και στα βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιών ρόλων στα βιντεοπαιχνίδια, όπως για παράδειγμα αυτά που υποδύεσαι τον κύριο χαρακτήρα σε μία προκαθορισμένη ιστορία και απλά την εξελίσσεις. Και από την άλλη, υπάρχουν παιχνίδια στα οποία υιοθετείς τον χαρακτήρα που έχεις δημιουργήσει και αποτελεί ανεξάρτητο πρόσωπο σε σχέση με τους κύριους πρωταγωνιστές. Και τα δύο είδη παιχνιδιών είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Εγώ είμαι μέλος σε μερικά παιχνίδια ρόλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στο facebook. Μέσα από αυτές τις ομάδες παιχνιδιών ρόλων έχω έρθει σε επαφή με άτομα από όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία και από την Αίγυπτο μέχρι την Φινλανδία. Επίσης, μπορώ ανεπιφύλακτα να προσθέσω πως μερικά από αυτά ανήκουν στους καλύτερους φίλους που έκανα ποτέ.

Πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι υπάρχουν φορές που παρασυρόμαστε και αφιερώνουμε υπερβολικό χρόνο στα παιχνίδια ρόλων μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ελέγχουμε τις ώρες που θα αφιερώνουμε στα παιχνίδια, για να αποτρέψουμε φαινόμενα εθισμού στο διαδίκτυο και απομόνωσης από τους φίλους και τις παρέες μας. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να ενημερώνουμε τους γονείς μας για την ενασχόλησή μας με τα παιχνίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να διασκεδάζουμε με ασφάλεια, καθώς όλοι ξέρουμε ότι το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους που μπορεί να βλάψουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Συμπερασματικά, οι γονείς μας πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να συμφωνούν με αυτό το είδος ψυχαγωγίας μας.

Θανάσης Πυλιώτης Γ2

Σχολιάστε

Top