Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας

Ως κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου παρατηρούμε διάφορα αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά προβλήματα την τελευταία 20ετία.  Στο παρακάτω άρθρο θα συλλέξουμε τα κυριότερα και θα παρουσιάσουμε τις πιο πρακτικές λύσεις.env_problem1

Η πόλη του Ηρακλείου είναι η 5η κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας  σε πληθυσμό, με αποτέλεσμα να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, στους κεντρικούς δρόμους και στο κέντρο της πόλης μας πάρα πολλά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Οι ρύποι που προκαλούνται από τα οχήματα, η ηχορύπανση και το συχνό μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Παράλληλα, ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά μολυσμένος και επικίνδυνος για την υγεία μας. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως κάτοικοι  και απλοί πολίτες είναι να χρησιμοποιούμε όσο  δυνατόν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι το δικό μας αυτοκίνητο για να πάμε στην δουλειά ή στο σχολείο, για παράδειγμα.  Επίσης, μια άλλη καλή ιδέα για να περιοριστεί η μόλυνση από τα αυτοκίνητα στο κέντροenv_problem2 της πόλης είναι να κατασκευαστούν μεγάλα εμπορικά κέντρα εκτός πόλεως, στα κοντινά προάστια του Ηρακλείου, έτσι ώστε να μειωθεί η ρύπανση και η μεγάλη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα μέρη που επιβαρύνονται περισσότερο.

Άλλο ένα πρόβλημα των μεγάλων πόλεων αλλά και της δικής μας είναι η παρουσία αιθαλομίχλης, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Μετά την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου οι άνθρωποι αναζήτησαν άλλες οικονομικότερες λύσεις για να ζεσταίνονται, όπως το τζάκι και οι ξυλόσομπες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από τη δυσοσμία του καμένου ξύλου στην ατμόσφαιρα, να δημιουργείται νέφος πάνω από την πόλη.  Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, είναι να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές σόμπες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος σε περίπτωση που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε για οικονομικούς λόγους να ανάψουμε το καλοριφέρ.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου είναι η μεγάλη env_problem3εκπομπή αερίων από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Το εργοστάσιο σε εκείνη την περιοχή σίγουρα επηρεάζει τους κατοίκους και το φυσικό οικοσύστημά της, αλλοιώνει την αισθητική μιας όμορφης παραλιακής ζώνης κοντά στην πόλη μας και αναμφισβήτητα υποβαθμίζει και καταστρέφει το περιβάλλον.

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει; Πώς θα μπορούσε να παραχθεί η ενέργεια που μας είναι τόσο απαραίτητη για τη ζωή μας και τις ανάγκες μας χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είτε ως μεμονωμένοι πολίτες είτε ως Πολιτεία συλλογικά είναι να αυξήσουμε τα ηλιακά πάνελ στο νησί μας, εφόσον διαθέτει και το πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας, να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να μειώσουμε τα ρυπογόνα εργοστάσια αυτού του είδους.

Αξίζει να σεβόμαστε και να προσέχουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της ζωής όχι μόνο της δικής μας, αλλά και των μελλοντικών γενιών. Έχουμε χρέος ως άνθρωποι να προστατεύσουμε τη φύση και τους οργανισμούς που την αποτελούν, για να απολαμβάνουμε πάντοτε τα αγαθά που μας προσφέρει.

Μάνος Μιχαλάκης Α1

Στέλιος Γκαγκαουδάκης Α1

Σχολιάστε

Top