Κόμικς ή βιβλία;

comic1

comic2

  Λογοτεχνικά βιβλία ή κόμικς;  Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλοί προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι προτιμότερο να διαβάζουν τα παιδιά στις ελεύθερες ώρες τους, για να εμπλουτίσουν την φαντασία τους και να διαμορφώσουν σωστά τον τρόπο σκέψης τους. Είστε και εσείς ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Αν ναι, θα πρέπει να συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου για να ανακαλύψετε την απάντηση στο αρχικό μας δίλημμα.

  Η λογοτεχνία είναι μια από τις παλαιότερες τέχνες. Είναι διαχρονική και μέσω αυτής αντλούμε πληροφορίες για το παρελθόν ώστε να δράσουμε σωστά στο μέλλον. Όσο αφορά στη νεότερη λογοτεχνία, μαθαίνοντας πώς ζουν, σκέφτονται και αντιδρούν οι άνθρωποι σε κάποιες συνθήκες ή καταστάσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση ως ένα εργαλείο για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε και την σύγχρονη κοινωνία. Ακόμα, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί, πολιτισμούς που δεν έχουμε γνωρίσει και πολλά άλλα πράγματα άγνωστα σε εμάς που μας περιμένουν σιωπηλά σε ένα βιβλίο να τα διαβάσουμε εμπλουτίζοντας τη φαντασία μας.

  Από την άλλη πλευρά, τα κόμικς θεωρούνται η πιο παρεξηγημένη μορφή λογοτεχνίας. Γνωστά και ως ένατη τέχνη, έχουν φέρει σε «πόλεμο» τους φανατικούς αναγνώστες τους με μερίδα παιδαγωγών και γονέων που πιστεύουν ότι καταστρέφονται τα ήθη και η γλώσσα των παιδιών. Αυτό είναι τελείως λάθος κατά τη γνώμη μου, καθώς τα κόμικς όχι μόνο είναι διασκεδαστικά αλλά χαρακτηρίζονται ως πολύτιμα εργαλεία. Αρχικά, αποτελούν ένα τρόπο γραφής απαιτητικό για τον αναγνώστη, αφού συνδυάζουν τον προφορικό λόγο με την παρουσία εικόνων. Ακόμα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους και να προωθήσουν τη δημιουργικότητα τους.

  Από αυτά που έχω ήδη αναφέρει, προκύπτει ότι τόσο τα κόμικς όσο και τα λογοτεχνικά βιβλία, έχουν πολλά να μας προσφέρουν, γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε και από τα δύο είδη κειμένων ώστε να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες και άνθρωποι.

Ζαχαρίας-Κυπριανός Βλαχάκης Β1

Σχολιάστε

Top