Kόβοντας … με τέχνη!

hongbo3

Γλυπτά από χαρτί: κόβοντας … με τέχνη!

Ο κινέζος καλλιτέχνης Λι Χονγκμπό (Li Hongbo) αποτελεί τη νέα λατρεία των Νεοϋορκέζων. Τα γλυπτά του είναι φτιαγμένα hongbo1από χιλιάδες μέτρα χαρτιού, που αλλάζουν σχήμα, όταν τεντώνονται.

«Στην αρχή ανακάλυψα την εύκαμπτη φύση του χαρτιού μέσα από κινέζικα παιχνίδια από χαρτί και από χάρτινα φαναράκια. Μετά χρησιμοποίησα το χαρτί για να φτιάξω ένα όπλο. Ένα όπλο είναι κάτι στέρεο, που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει, αλλά το έκανα ένα αντικείμενο με το οποίο μπορείς να παίξεις ή να το βάλεις κάπου ως διακοσμητικό στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο έχασε το σχήμα του όπλου, αλλά και την αρχική βασική του χρήση. Έγινε ένα παιχνίδι», ανέφερε ο Χονγκμπό.

hongbo2Για να φτιάξει τα γλυπτά του, ο 28χρονος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί στένσιλ και απλώνει την κόλλα σε στενές λωρίδες πάνω στις μεγάλες χάρτινες επιφάνειες και μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται στοίβες χαρτιών, που φτάνουν ακόμη και τα 500 φύλλα. Μετά κόβει, σμιλεύει και διορθώνει την επιφάνεια του χαρτιού, για να του δώσει τη μορφή που κάθε φορά επιθυμεί.

«Περίεργα και ενοχλητικά είναι δύο από τα επίθετα που κάποιοι θεατές χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τα γλυπτά μου. Οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για το πως απεικονίζεται η ανθρώπινη μορφή. Όταν λοιπόν μεταμορφώνω ένα άτομο, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τη φύση των αντικειμένων και το κίνητρο που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει», επισήμανε ο δημιουργός.

Βασίλης Λουλάκης Α2

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την προσωπική σελίδα του Li Hongbo στο Facebook.

Σχολιάστε

Top