Ένα μάθημα που κανείς δε μας δίδαξε!

Ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην τάξη, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016. Συγκεκριμένα, φιλοξενήσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο πολύ αξιόλογους ανθρώπους: τον κ. Γιάννη Λιονάκη και τον κ. Μανόλη Μαράκη, πρόεδρο και γενικό γραμματέα αντίστοιχα του Εθελοντικού Συλλόγου για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων. Μας μίλησαν για την ασφαλή κυκλοφορία και για διάφορους κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να τηρούμε γενικά και ειδικότερα στους χώρους γύρω από το σχολείο.

  odiki_asfaleia_1 Ο κ. Μαράκης, όπως δήλωσε, αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, για αυτό και βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μας περιέγραψε με παραστατικότητα την προσωπική του εμπειρία από το τροχαίο που τον οδήγησε σε αναπηρικό καροτσάκι, καθηλώνοντας τους μαθητές με τα όσα ανέφερε. Όπως μας είπε, δεν έφταιγε εκείνος, έφταιγε ο κόσμος στον οποίο μεγάλωσε. Κανείς δεν του είχε πει να φορέσει κράνος, κανείς δεν του μίλησε για τους κινδύνους στους δρόμους. Δεν είχε κάποιον να τον καθοδηγήσει ή να τον συμβουλέψει. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το βράδυ θα συνέβαινε το τροχαίο που θα του στερούσε την κίνηση των κάτω άκρων;

  Καθώς μας διηγούνταν το ατύχημα που του στέρησε αυτά που αγαπούσε, σκεφτόμουν τον πόνο που ένιωθε καθώς μας κοιτούσε. Έβλεπε τι έχασε και αισθανόταν ένοχος για το λάθος του. Προσπαθεί καθημερινά να το διορθώσει επισημαίνοντας στους μαθητές και στους νέους τους κινδύνους και τις τραγωδίες που προκαλούν τα οδικά ατυχήματα. Μας μίλησε για τα πράγματα που θα ήθελε να είχαν πει σε εκείνον. Ίσως αν του είχαν μιλήσει, να μην συνέβαινε τίποτα, μπορεί όμως η μοίρα του να ήθελε να βοηθήσει πολλούς άλλους με την ατυχία του …

    Το γεγονός ότι «έχασε» τα πόδια του, στάθηκε  εμπόδιο σε όλα τα σχέδια που είχε. Ίσως του έχει στερήσει μέρος της ελευθερίας του και της ιδιωτικότητάς του. Για να μην βρεθούμε στην θέση του, θα πρέπει όπως μας είπε και εκείνος, να τηρούμε κάποιους σημαντικούς κανόνες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στη διασφάλιση της σωματικής  μας ακεραιότητας.

   Το θέμα αυτό μας το ανέλυσε διεξοδικά ο κ. Λιονάκης μέσα από ποικίλα παραδείγματα σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Μας έδειξε διάφορα βίντεο, τα οποία προκαλούσαν είτε σιγήodiki_asfaleia_2 είτε αναστεναγμούς συμπαράστασης και άγχους. Το συμπέρασμά μας ήταν ότι τα περισσότερα ατυχήματα προκαλούνται από τη μη χρήση ζώνης και κράνους και από την κατανάλωση αλκοόλ.

   Στο τέλος μας τίμησαν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, οι οποίοι κατέθεσαν στους μαθητές και τις δικές τους μαρτυρίες και εμπειρίες για τα συχνά λάθη των οδηγών. Και εκείνοι με τη σειρά τους μας μίλησαν για τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Μας τόνισαν ότι η αστυνομία είναι φιλική προς όλους. Έχει πολλές ευθύνες και μια από αυτές είναι η οδική ασφάλεια. Κατά την γνώμη μου, πολλά ατυχήματα δε θα είχαν συμβεί, αν υπήρχε πιο συχνή και σταθερή παρακολούθηση κομβικών σημείων από την τροχαία.

   Συμπερασματικά, ο βασικός κανόνας οδικής ασφάλειας είναι να φοράμε ζώνη και κράνος. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να μην κάθονται στη θέση του συνοδηγού. Το κάπνισμα, τα μηνύματα και οι συνομιλίες των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο απαγορεύονται την ώρα που το όχημα κινείται. Αν οι γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους, ενημερώστε τους. Κινδυνεύετε εσείς, αλλά και τα άτομα που αγαπάτε!

   Πολύ συχνά βέβαια πολλοί έφηβοι και νέοι, ενώ έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους των μοτοσικλετών, δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας, δηλαδή δεν φοράνε κράνος, διότι πιστεύουν πως έτσι δε θα αρέσουν στους συνομήλικούς τους. Πολλοί έφηβοι οδηγούν μηχανή χωρίς άδεια οδήγησης και χωρίς να έχουν δίπλωμα, το οποίο φέρνει σε κίνδυνο τη ζωή τους .

   Πρέπει να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης των εφήβων και των νέων για την ασφαλή οδήγηση και για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας. Πρέπει επίσης να μάθουν όλοι οι οδηγοί ότι οφείλουν να μην τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και πως δεν πρέπει να οδηγούν, εάν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση έχει κόψει το νήμα της ζωής σε πολλά άτομα, νέους και μη.

  Κατά τη γνώμη μου κινδυνεύουμε από ένα ανθρώπινο δημιούργημα, μια «άνθρωπο-καταστροφή». Ένα μηχάνημα, το οποίο φτιάχτηκε για την εύκολη μετακίνηση του ανθρώπου, κι όμως κάνοντας κακή χρήση, οδηγεί στο να χάνονται πολλές ζωές άδικα, άσκοπα, ξαφνικά και απροσδόκητα. Γι’ αυτό πρέπει όχι μόνο να φτιάχνουμε κανόνες, για να προστατευτούμε από αυτό το ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά πρέπει να μάθουμε και να τους τηρούμε.

 

      Εύα Μακρή Β2

Σχολιάστε

Top