Ένας ξιφομάχος ανάμεσά μας

passam1Ο Φίλιππος Πάσσαμ είναι 15 χρονών και φοιτά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου. Είναι ένας πετυχημένος αθλητής, αλλά και πρωταθλητής της ξιφασκίας με Παγκρήτιες και Πανελλήνιες διακρίσεις, που αγωνίζεται στον Α. Ο. Θησέας Ηρακλείου.

Ακολουθεί η παρακάτω συνέντευξη, όπου ο Φίλιππος εξηγεί τη θέση που έχει η ξιφασκία στη ζωή του:

Σε ποια ηλικία, Φίλιππε, άρχισες να ασχολείσαι  με την  ξιφασκία;

- Ξεκίνησα στην ηλικία των δέκα ετών, στην πέμπτη δημοτικού και ασχολούμαι  περίπου πέντε χρόνια τώρα.

 

Τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα ;

- Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και εγώ θεώρησα καλό και χρήσιμο να ξεκινήσω ένα άθλημα. Πέρασα από διάφορα αθλήματα, όμως δεν βρήκα κάποιο που να μου ταιριάζει απόλυτα. Δοκίμασα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ύστερα την ξιφασκία και γρήγορα συνειδητοποίησα πως έκλινα κυρίως προς τα εκεί και πως με εξέφραζε περισσότερο από τα άλλα.

Έχει επηρεάσει το συγκεκριμένο άθλημα καθόλου την καθημερινότητά σου, τον κοινωνικό σου κύκλο και γενικότερα τη ζωή σου;

- Φυσικά, διότι άμα ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό και δεν το κάνεις απλά σαν χόμπι, πράγμα που επιδιώκω εγώ, τότε σου απορροφά πολλές ώρες από την καθημερινότητά σου. Για να καταλάβετε, η άμεση προτεραιότητά μου είναι το σχολείο, αμέσως μετά η ξιφασκία και ύστερα έρχονται όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, αυτά τα πέντε χρόνια, έχω αναπτύξει μεγάλες φιλίες μέσα από τον Σύλλογό μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις σου και σε ποιες διοργανώσεις;

- Κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορα Παγκρήτια και Πανελλήνια κύπελλα και πρωταθλήματα. Η μεγαλύτερη διάκρισή μου μέχρι στιγμής είναι η πρώτη θέση σε Περιφερειακούς αγώνες. Έχω και δύο διακρίσεις σε Πανελλήνια κύπελλα, όπου έλαβα την 3η και 5η θέση αντίστοιχα. Επιπλέον, έχω κατακτήσει 2ες και 3ες θέσεις και σε άλλα Περιφερειακά κύπελλα.

Θα  παρακινούσες κάποιον να κάνει μια αρχή στον αθλητισμό με το συγκεκριμένο άθλημα;

- Η ξιφασκία δε γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά ακονίζει και το μυαλό σου, διότι χρειάζεται και στρατηγική. Άρα, αυτός θα ήταν ένας βασικός λόγος για να κάνει κάποιος μια αρχή στον αθλητισμό. Ένας άλλος λόγος είναι πως κάποιος μπορεί να δημιουργήσει φιλίες με άτομα από άλλα μέρη της Ελλάδος και πόσο μάλλον άμα συμμετέχει και σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Πώς συνδυάζεις τις υποχρεώσεις του σχολείου με τον αθλητισμό και πώς τα καταφέρνεις;

- Πολλές φορές, όταν δεν έχω να μελετήσω για κάποιο διαγώνισμα και έχω μόνο να λύσω ασκήσεις, πηγαίνω και λέω στη μητέρα μου πως έχω τελειώσει τα μαθήματά μου και πηγαίνω για προπόνηση! Όταν όμως γυρίζω σπίτι, φυσικά δεν είμαι διατεθειμένος να διαβάσω και έτσι πηγαίνω την επόμενη μέρα στο σχολείο, βρίσκω μια δικαιολογία και ….«τη σκαπουλάρω».

Σκέφτηκες ποτέ σου να τα παρατήσεις και, αν ναι, γιατί;

- Γενικά από μικρός είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δεν πίστευα πολύ στον εαυτό μου. Αρχικά το είχα πάρει πολύ χαλαρά, πήγαινα μόνο για να περάσει η μία ώρα που ήταν η προπόνηση, το κίνητρό μου ήταν μόνο να αθληθώ. Το αγωνιστικό κομμάτι μπήκε στην ζωή μου πριν δύο χρόνια, στην πρώτη γυμνάσιου, όπου είχα την πρώτη μου διάκριση και από τότε άρχισα «να το παίρνω» στα σοβαρά.

Στους αγώνες, έχεις συμπαράσταση από κάποιους και αν ναι, με ποιον τρόπο;

- Ναι, έχω συμπαράσταση κυρίως από την οικογένειά μου. Φυσικά, κατά τη διάρκεια του αγώνα δέχομαι βοήθεια από τον προπονητή μου και τους συναθλητές μου και γενικά δεν αγωνίζομαι ποτέ χωρίς να έχω κάποιον να μου συμπαραστέκεται.

 passam2

Φίλιππε, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας έδωσες. Να σου ευχηθούμε πολλές επιτυχίες στους επόμενους αγώνες σου!

Βασίλης Λουλάκης Α2

Κωνσταντίνος Πατσουράκης Γ3

Χαράλαμπος Φαλιακάκης Α2

Τη φωτογραφία μάς την παραχώρησε ο Φίλιππος από το προσωπικό του αρχείο.

Σχολιάστε

Top