Κρήτη: Ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός

Η Κρήτη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Το φυσικό περιβάλλον, οι καθαρές θάλασσες, τα βουνά, τα μνημεία, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της συνιστούν ένα μοναδικό σύνολο ελκυστικών στοιχείων για ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

crete1

   Αυτή η εξέλιξη στην Κρήτη έφερε από τη δεκαετία του 1960 μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη σε όλο το νησί. Η ανάπτυξη αυτή προσέφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας, έκανε γνωστή την κρητική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα και βοήθησε στην ανάπτυξη του νησιού με την κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας. Την Κρήτη επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα. Οι ανάγκες του τουριστικού κλάδου κι η επαφή με τους επισκέπτες βοήθησαν να αναπτυχθεί το εμπόριο, οι υπηρεσίες και η γλωσσομάθεια. Έτσι, η Κρήτη εμπλουτίστηκε με ιδέες και πολιτιστικά στοιχεία από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς.

   Όμως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Έτσι και ο τουρισμός, αν και ήταν και συνεχίζει να είναι μια αναγκαία πηγή εισοδήματος, είναι ταυτόχρονα και πηγή προβλημάτων. Η οικοδόμηση των τουριστικών εγκαταστάσεων έκανε αγνώριστες πολλές περιοχές της Κρήτης. Οι τσιμεντένιοι όγκοι των ξενοδοχείων και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «πνίγουν» την εικόνα πολλών περιοχών. Οι χιλιάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες προκαλούν δυσφορία, η ηχορύπανση που δημιουργούν τα τουριστικά κέντρα και τα «club» των τουριστών γίνεται πολλές φορές ανυπόφορη.

   Το καλοκαίρι, όταν η τουριστική περίοδος βρίσκεται στην αιχμή της, ο πληθυσμός της Κρήτης υπερδιπλασιάζεται. Αυτό το γεγονός έχει σημαντικές επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο, στις συγκοινωνίες, στην παροχή του νερού, του ηλεκτρισμού, καθώς και σε κάθε είδους υπηρεσίες. Συμπερασματικά, υπάρχουν περισσότερα καυσαέρια, σκουπίδια και θόρυβοι.

   Δυστυχώς, άλλαξαν όλα, ακόμα και οι άνθρωποι. Άλλαξαν επαγγέλματα και εγκατέλειψαν παραδοσιακές ασχολίες, διότι οι αμοιβές στον τουριστικό τομέα ήταν πιο ελκυστικές. Διαφοροποιήθηκε και η συμπεριφορά τους: η παραδοσιακή φιλοξενία έγινε πιο εμπορική, ο τρόπος ένδυσης πιο τουριστικός. Όμως ο τουρισμός είναι συνήθως μια εποχιακή, θερινή δραστηριότητα που συγκεντρώνεται χρονικά σε λίγους μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται υπερβολικά εντατικά το καλοκαίρι, αλλά μένουν άνεργοι όλον τον χειμώνα.

    Ο τουρισμός μερικές φορές ξεπερνά κάποια όρια. Σε μερικές περιοχές οι τουρίστες δεν έρχονται για να γνωρίσουν τον τόπο ή να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του, αλλά για να «ξεδώσουν». Αυτό το πετυχαίνουν με θόρυβο, επικίνδυνη οδήγηση, καυγάδες και μεθύσια.

   Ευτυχώς όμως, η Κρήτη έχει ακόμη όμορφα μέρη, τα οποία μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί το καλοκαίρι, χωρίς να νοιώθει την πίεση της κακής ποιότητας του  τουριστικού προϊόντος.

crete2Σήλια Καρακάση Γ2

Δημιουργία: Σοφία Παραδουλάκη Γ3, Πωλίνα Πλατάκη Γ3

 Φωτογραφία: © TRAVEL BOOK – Γιώργος Πατρουδάκης

Σχολιάστε

Top